Opinie: ‘Innovatie die er toe doet’ is voor de iPhone 11 niet genoeg

Erwin Vogelaar
11 september 2019, 19:30
4 min leestijd
Opinie: ‘Innovatie die er toe doet’ is voor de iPhone 11 niet genoeg

Voor de iPhone 11 biedt Apple “innovatie die er toe doet”, maar is dat genoeg? We blikken terug op het iPhone 11-evenement en de aankondigingen.

Lees verder na de advertentie.

Is de iPhone 11 innovatie genoeg?

Toen Tim Cook op het podium kwam met zijn kenmerkende ‘Good morning!’, zat Apples grote keynote nog vol potentie. Toen hij vervolgens zei dat er zeer grote aankondigingen op komst waren, waardoor hij zijn gebruikelijke praatje maar achterwege liet, zat ik op het puntje van mijn stoel. Toen begon de keynote met een moderne versie van Frogger en werd het daarna niet veel beter.

Aankondigingen

Apple heeft drie nieuwe producten aangekondigd. Allereerst de nieuwe iPhone 11, met de focus op een verbeterde camera. Dat is nodig, want Apple loopt op dit vlak inmiddels best achter op de concurrentie. Daarnaast werd de Apple Watch Series 5 onthuld, met als grootste vernieuwing dat het scherm altijd aan staat. Ook wordt er een nieuwe goedkope iPad op de markt gezet.

Natuurlijk was er daarnaast aandacht voor de nieuwe diensten van het bedrijf. Apple Arcade en Apple TV Plus kosten beide vijf dollar per maand, wat een fijne prijs is. Zeker voor Apple Arcade met meer dan honderd games. Of Apple TV Plus ook de moeite waard is, blijft door het beperkte aanbod nog wel een vraag.

iphone 11 innovatie

Innovatie

Wat mist bij de nieuwe hardware, is innovatie. Eigenlijk mist Apple dat al een paar jaar, maar nu wordt het steeds pijnlijker. De verkopen van iPhones lopen terug, dus er is echt meer nodig dan een betere camera, een snellere chip en een iets betere accuduur.

Natuurlijk zijn er ook kleinere verbeteringen, zoals Face ID dat via grotere hoeken werkt, zodat je niet meer over de tafel hoeft te hangen om je iPhone te ontgrendelen. Met dat soort kleine details in het gebruiksgemak onderscheidt Apple zich van de rest, maar dat is niet voldoende om toestellen te verkopen.

Het is vooral opvallend dat het design van Apples producten nu al jaren hetzelfde is. De grootste verandering is dat aan de achterkant van de iPhone 11 Pro-modellen een flink vierkant blok zit met drie cameralenzen. Dit ontwerp verdient geen schoonheidsprijzen, maar ik kan mij er niet zoveel aan storen. In ieder geval niet zoveel als aan het nieuwe Apple-woord ‘slofies’ voor slowmotion selfies.

iphone 11 innovatie

One More Thing

Het probleem lijkt niet dat Apple geen idee heeft hoe er geïnnoveerd moet worden, maar er gaat wat mis in het proces van idee naar daadwerkelijk product. Dat begon al met de AirPower, die geannuleerd is omdat Apple hoge kwaliteitseisen stelt. Voor de iPhone 11 leek alles erop te wijzen dat het mogelijk zou worden om je AirPods op te laden door het doosje op de achterkant van de smartphone te leggen. Deze functie lijkt op het laatste moment ook geschrapt te zijn.

Aan het eind van het iPhone 11-evenement was er tevens alle ruimte voor een One More Thing. De bekende en wat saaie producten waren uit de weg en er was genoeg tijd over voor een knaller. Er is een grote kans dat Apple van plan was om hier iets van zijn augmented reality-bril te tonen. We weten niet alleen dat het bedrijf werkt aan dit product, maar in iOS 13 zijn inmiddels zoveel verwijzingen naar een AR-bril te vinden, dat het lijkt alsof er op het laatste moment is besloten om toch nog langer aan de bril te werken.

Innovatie

Een opvallende uitspraak was daarom dat de iPhone 11 “innovation that matters” brengt: innovatie die er toe doet. Dat klinkt namelijk als een excuus om niet echt te innoveren. Apple was lange tijd het bedrijf dat ons verblufte met zijn uitvindingen, maar laat dat nu al jaren niet meer zien.

Er staat ons binnenkort hopelijk nog een stapel toffe producten te wachten. Denk aan de nieuwe AirPods die mogelijk waterbestendig zijn en noise cancelling hebben, de Apple Tag om je voorwerpen weer terug te vinden en dus de AR-bril om op een hele andere manier met je iPhone om te gaan. Tot het zover is, is er door een gebrek aan echte innovatie en de problemen met privacy dit jaar, een grote kans dat Apple trouwe klanten verliest.

Samenvatting iPhone 11-event: de 6 grootste aankondigingen

Vind jij de innovatie dit jaar genoeg? Laat van je horen in de reacties onder dit artikel!

Lees meer over Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Series 5
Apple Watch Series 5
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's