Opinie: iOS wordt steeds gecompliceerder, en dat is niet goed

Rutger Otto
7 april 2016, 20:15
3 min leestijd
Opinie: iOS wordt steeds gecompliceerder, en dat is niet goed

Hoeveel features heeft Apple de laatste tijd nog toegevoegd die écht nuttig waren? Het wordt almaar uitgebreider, maar niet simpeler.

Lees verder na de advertentie.

iOS vernieuwing

Het besturingssysteem van Apples mobiele apparaten blijft maar geüpdatet worden, inmiddels zijn we aanbeland bij versie 9.3.1. Veel wereldschokkends is er de laatste jaren niet aan iOS toegevoegd, al geven we direct toe dat Night Shift (iOS 9.3) één van de beste toevoegingen is van de afgelopen tijd.

Hieronder vind je echter een aantal features die misschien wat minder interessant zijn, maar die wel met veel aandacht door Apple werden aangekondigd.

siri ios 9

1. Siri-suggesties

In iOS 9 werd Siri flink verbeterd. Zoek je via Spotlight of Siri, dan zou je sneller moeten vinden wat je zoekt. Helemaal nieuw is echter het proactieve scherm, wat je opent als je op het homescherm helemaal naar rechts veegt. Hier vind je Siri-suggesties zoals personen met wie je het laatst hebt gebeld, of apps die je interessant vindt. Verder kun je op die manier naar locaties in de buurt zoeken en wat nieuws lezen. Maar gebruik je het scherm nu echt?

2. Widgets

Met de komst van iOS 8 kregen de telefoons en tablets van Apple éindelijk widget-ondersteuning. Alleen komen die dan niet op het homescherm te staan, net als bij Android, maar onder ‘Vandaag’, het scherm dat je te zien krijgt als je vanaf bovenin het scherm omlaag veegt. Het gevaar moge duidelijk zijn: de widgets raken al snel in vergetelheid en bieden daarom niet het gemak dat een widget zou moeten hebben.

3. 3D Touch

Goed, 3D Touch is meer een iPhone 6S-feature, want niet iedereen met de nieuwste iOS-versie kan het gebruiken, maar het is wel weer een functie die zijn belofte (nog) niet waarmaakt. Op het homescreen zou je 3D Touch kunnen gebruiken als een widgetfunctie. Door harder op iconen te drukken, navigeer je snel naar een onderdeel in de app. Je winst is misschien een paar seconden. Daarnaast is het vaak niet duidelijk wanneer je 3D Touch überhaupt kunt gebruiken. Het maakt de telefoon in elk geval niet simpeler.

iphone 6s 3d touch

Bugs

Bij de introductie van iOS 9.3 hadden veel gebruikers problemen. Zo was er een venijnige bug die ervoor zorgde dat velen geen links meer konden openen op hun toestel. Een week later kwam een oplossing. In dit artikel lees je meer over gedoe met bugs in iOS-versies, maar de vraag is: gaat Apple niet te krampachtig op zoek naar nieuwe functies die niemand gebruikt, terwijl het zich beter zou kunnen focussen op het perfectioneren van bestaande software? Het lijkt een vreemde vraag, want Apple is een groot bedrijf, maar misschien neemt het toch te veel hooi op zijn vork door steeds maar te willen uitbreiden.

iOS 9 apple in 2015

Stilstand is achteruitgang

Aan de andere kant is het niet vreemd dat Apple steeds nieuwe dingen wil introduceren. Klanten verwachten dat nu eenmaal. Het bedrijf kan echter niet elk jaar een enorme make-over geven zoals dat het geval was bij iOS 7 en het platte design van de iPhone 6. Maar hoewel veel van Apples ideeën in eerste instantie goed klinken (de widgets, 3D Touch), zijn het geen onmisbare functies gebleken.

Er komen maar functies en apps bij en soms, in het geval van Night Shift, zijn het welkome vernieuwingen. Maar ondertussen raakt het overzicht een beetje zoek, zeker wanneer je naar een functie op zoek gaat in de steeds ingewikkelder wordende Instellingen-app. Het argument was vroeger altijd dat elke nieuwkomer direct wist hoe een Apple-product werkte. Het lijkt alsof dat argument minder bruikbaar is nu de jaren verstrijken. We zijn dan ook benieuwd wat iOS 10 aan vernieuwing zal brengen.

Oneens met dit artikel of iets toe te voegen? Laat het in de comments weten!

Lees het laatste Apple nieuws

Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen