Opinie: Waarom gaat het nog mis met die iOS-updates?

Rutger Otto
31 maart 2016, 19:00
4 min leestijd
Opinie: Waarom gaat het nog mis met die iOS-updates?

Apple-gebruikers klagen op internetfora. ‘Apple is veranderd in een standaard IT-bedrijf’, is een veelgehoorde opmerking. Met iOS 9.3 ging weer van alles mis en niet voor het eerst.

Lees verder na de advertentie.

iOS update-problemen

Online snappen mensen er niets van. Vroeger kon je er van op aan dat een besturingssysteem van Apple gewoon werkte, zonder gedoe. ‘It just works’ is een uitspraak van Apple-fans die op het internet juist steeds vaker wordt gebruikt wanneer er weer iets niét werkt. De afgelopen tijd heeft Apple een aantal fouten gemaakt in de iOS-updates, maar hoe kan dat nou?

Een release van een grote update voor iOS gaat bijna nooit vlekkeloos. In het beste geval heb je er als gebruiker echter weinig last van en gaat het om een paar kleine bugs die er dan snel uit gepatcht worden met een update. Met de release van iOS 9.3, die op Night Shift na voornamelijk in het teken stond van bugfixes en het gladstrijken van eventuele foutjes in het systeem, ging het weer helemaal mis. Duizenden mensen maakten op de Apple-fora notitie van een heel vervelende bug: linkjes openden niet meer. Niet alleen in Safari, ook niet meer in andere apps.

Lees ook: Wat je over de linkbug in iOS 9.3 moet weten

Het mocht even duren, maar uiteindelijk gaf Apple toe op de hoogte te zijn van deze fout en staat de update klaar. Klanten hebben een week lang het internet afgestruind naar een oplossing, maar daarbij kwamen ze niet verder dan wat halfbakken workarounds die vaak niet eens beterschap boden. Op het Twitter-account van Apple Support blijft het ondertussen stil rondom de kwestie.

iOS-8

Het iOS 8-debacle

Het gaat dus wel vaker fout. Toen iOS 8 werd uitgebracht was het helemaal raak. Veel gebruikers meldden toen dat hun accu enorm hard leegliep, soms deed een iPhone het maar vier uur op een volle lading. Ook waren er problemen met wifi en oudere toestellen draaiden erg haperend op de achtste versie van iOS.

Apple bracht met spoed iOS 8.0.1 uit, maar de misère werd alleen maar groter. Touch ID werkte niet meer en bij veel gebruikers viel het bereik van hun iPhone weg. De update was zo slecht dat Apple hem een paar uur na de release alweer moest terugtrekken. Mensen die ‘m al hadden gedownload, werd aangeraden terug te gaan naar iOS 8.

Ook de release van Gezondheid, de fitness- en gezondheidstracker van Apple, kampte toen met problemen. Het was één van dé nieuwe functies in iOS 8 die pas een maand later met de release van iOS 8.1 redelijk werkte. De periode september – oktober 2014 was kortom de meest onstuimige periode van iOS die Apple ooit zag.

ios beta

Uitbreiding van het bèta-programma

Het bedrijf van Tim Cook zag in dat het anders moest. iOS moest voortaan beter worden getest voordat een update wereldwijd werd uitgerold. Sinds iOS 8.3 is er naast een bètaversie voor ontwikkelaars ook één voor consumenten. Iedereen kan zich tegenwoordig inschrijven om een nieuwe versie van iOS te testen, voordat hij wordt uitgebracht. Deze bèta’s zijn over het algemeen vrij stabiel, al kun je nog steeds bugs en foutjes tegenkomen. Een veelvoorkomend probleem is bijvoorbeeld dat je accu vaak iets sneller leegloopt.

Apple opent zijn deuren met die bèta’s meer dan daarvoor, toen alleen mensen met een ontwikkelaarsaccount in testversies van iOS konden. Toch was het een goede zet, want een ontwikkelaar test iOS op een heel andere manier dan de consument. Zo lopen beide partijen tegen verschillende foutjes aan; twee paar ogen zien meer dan één.

ios 9 downgrade

iOS 9.3 ‘meest stabiel’

Sinds het iOS 8-debacle zijn er weinig ernstige problemen meer geweest. De releases van latere iOS 8-versies gingen goed en ook iOS 9 kampte aanvankelijk met weinig problemen. Sterker nog: Apteligent, een analysebureau uit Californië, beweert dat iOS 9.3 de meest stabiele release van iOS is in jaren (via AppleInsider). Het systeem crasht gemiddeld slechts bij 2,2 procent van de gebruikers. Alleen iOS 9.1 was de laatste tijd stabieler.

Het is een wat verrassende conclusie na de klachtenregen van mensen met iOS 9.3-problemen. Inmiddels is er een oplossing voor de bug, maar we hebben weer een tijdje in het duister getast. Hoe kan het dat bij de derde versie van iOS 9 ineens zulke grote fouten ontstaan, zelfs na het uitgebreide bètatesten? Het blijft helaas bij een vraag. Daarom Apple: wees toch eens wat meer open naar je klanten toe. Al is het maar een indicatie van wat er aan de hand is en wanneer het ongeveer opgelost wordt. Het zinnetje ‘we zijn op de hoogte en werken aan een oplossing’ klinkt wel goed, maar stelt niet helemaal gerust.

Lees meer over iOS 9.3

Bron: AppleInsider
Categorieën: Apple, iOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen