Opinie: iOS 11 is nog steeds niet waar het moet zijn

Rutger Otto
21 november 2017, 19:11
3 min leestijd
Opinie: iOS 11 is nog steeds niet waar het moet zijn

iOS 11 verscheen op 19 september, maar na twee maanden klagen mensen nog steeds over bugs en fouten in het systeem.

Lees verder na de advertentie.

iOS 11 problemen

Het besturingssysteem maakte al geen fraaie start in september. Een week later kwam de eerste iOS 11-update al uit waarin fouten werden opgelost. De omschrijving van de update was echter wat vaag.

De eerste dagen nadat Apple iOS 11 uitbracht, klaagden mensen bijvoorbeeld over een bug die Microsoft mail-accounts blokkeerde. Mensen met een Outlook-, Office 365- en Exchange-account konden geen mails ontvangen of versturen.

Rare bugs

Maar er waren meer klachten. Zo werkte de Bereikbaarheid-functie niet meer; de mogelijkheid om de bovenste helft van het iPhone-scherm naar beneden te vegen. Handig voor mensen die hun grote telefoon met één hand willen bedienen. Topman Craig Federighi mailde hierover hoogstpersoonlijk een mail naar een klant die om uitleg vroeg. Daarin beloofde hij de bug in de volgende update op te lossen. Dat gebeurde ook.

Inmiddels is iOS 11 toe aan versie 11.1.2. De belangrijkste vernieuwingen van iOS 11.1.2 zijn dat het iPhone X-scherm weer werkt bij een plotselinge temperatuurdaling. Ook is vervorming in Live Photos en video’s op de iPhone X verholpen.

Lees ook onze iOS 11 review

iOS 11.1.1

Nog steeds fouten

We zijn zes updates in twee maanden verder en alle fouten zijn nog steeds niet opgelost. Op verschillende fora duiken nog steeds vreemde gedragingen van het besturingssysteem op. Een snelle blik op het internet blijkt dat gebruikers onder meer last hebben van haperingen in beeld, een iPhone die niet vergrendelt tijdens het bellen en het toetsenbord dat een raar symbool maakt van de letter ‘i’. Dat laatste is overigens vooral een probleem onder Amerikaanse gebruikers en ook daarvoor is een oplossing in de maak.

Er zijn nog meer fouten. Op de redactie ondervonden we bijvoorbeeld problemen met het downloaden van apps en bleef het vergrendelscherm hangen nadat we iets te snel omhoog veegden, nadat Face ID haperde.

ios 11.1.1

De meeste bugs zijn klein, maar wel vervelend. Ondanks dat iOS 11 al sinds juni in bèta was, bleek er te weinig tijd om foutjes uit het besturingssysteem helemaal glad te strijken voor de officiële release.

Inconsistent

Daarnaast is iOS 11 geen heel consistent systeem in stijl. Daags na de release maakte ontwerper Ryan Lau online al duidelijk hoe slordig het design van de software is. Het ontwerp van apps van Apple zelf lijkt aan te sluiten op elkaar, de plaatsing van onderdelen (zoals titels en zoekbalken) is steeds net niet in lijn met elkaar.

“De interface en animaties zijn inconsistent”, zegt Lau. “Dat zorgt voor een onsamenhangend geheel. Apple moet vasthouden aan de waardes die het bedrijf hebben grootgemaakt.”

Rare designkeuzes

De vreemde ontwerpkeuzes zijn ook te zien op de iPhone X. Het duidelijkste voorbeeld is hoe het notificatiescherm en het bedieningspaneel worden geopend. De notificaties veeg je van linksboven in het scherm naar beneden. Dit scherm volgt je vinger. Het bedieningspaneel veeg je vanaf rechts naar beneden, maar dat scherm vult na een korte swipe al volledig in beeld.

Over het algemeen werkt iOS 11 naar behoren, maar vreemde designkeuzes en kleine fouten tonen dat Apple er misschien iets langer op had moeten broeden. Kortom: genoeg ruimte voor verbetering voor iOS 12. Wel raden we in elk geval aan om altijd de nieuwste versie van iOS te gebruiken. Daarmee heb je de veiligste versie en zijn veel bekende bugs uit eerdere varianten opgelost.

Ondervind jij nog problemen met iOS 11? Laat het ons weten in de comments!

Lees het laatste nieuws over iOS 11

Categorie: iOS
Thema: iOS 11
Device: iPhone X

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone X
Apple iPhone X
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen