Opinie: Gaming op Apple TV staat stil na veelbelovende start

Rutger Otto
16 maart 2016, 22:00
3 min leestijd
Opinie: Gaming op Apple TV staat stil na veelbelovende start

Apple maakt tijdens zijn events altijd ruimte om games te tonen, maar hoe geschikt is de Apple TV op dit moment als gamingplatform? Een tussenstand.

Lees verder na de advertentie.

Gamen op Apple TV

Toen de nieuwe Apple TV vorig jaar werd aangekondigd met ondersteuning voor apps, zagen veel mensen het helemaal gebeuren dat gaming op de Apple TV een vlucht zou gaan nemen. Tijdens de presentatie in september werd bijvoorbeeld al tijd vrijgemaakt voor demo’s van de spelletjes Crossy Road en Beat Sports.

Al snel na release van de nieuwste Apple TV waren er games beschikbaar en inmiddels voeren enkele spellen de hitlijsten van de App Store aan. Daaronder zijn Lumino City, Badland, Ducktales en Real Racing 3. Dat zijn geen games die consoles als de PlayStation en Xbox kunnen vervangen, maar dat is het doel ook niet. Games op de Apple TV spreken een heel andere doelgroep aan; niet de doorgewinterde gamer, maar mensen die af en toe een spelletje willen spelen tussen het tv-kijken door.

Daarbij is de Apple TV niet zo krachtig als gamingconsoles en werkt de besturing via de afstandsbediening van de Apple TV vaak niet zo lekker, omdat de feedback niet goed genoeg is. Swipen en klikken werkt wel, maar is nooit zo nauwkeurig als een controller. Wil je wat serieuzer gaan spelen op je Apple TV, dan moet je dus een controller aanschaffen. En die zijn er gelukkig ook wel.

https://www.youtube.com/watch?v=a8onbgdq8cI

iOS-games op tv

Toch zegt het wel iets dat eerder genoemde games in de hitlijsten van de Apple TV staan. Spellen als Angry Birds of Crossy Road zijn prima, maar ze zijn ook beschikbaar op iOS. Daar komen ze waarschijnlijk nog beter tot hun recht ook. Ideaal om even een rondje te spelen terwijl je naar DWDD kijkt. Anders gezegd: het zijn geen games waar je voor moet gaan zitten, terwijl je van spellen op de tv automatisch meer verwacht.

Maar veel diepgang of afwisseling in games is ook niet mogelijk, omdat veel ontwikkelaars spellen maken voor een zo groot mogelijk publiek. En dat zijn mensen die met een afstandsbediening spelen. Daarmee ben je helaas beperkt in de mogelijkheden, waardoor het niveau dat van iOS-games niet ontstijgt. Dat hoeft niet erg te zijn, maar nogmaals: je verwacht misschien meer.

beat sports

Echt exclusieve games voor de Apple TV zijn er nauwelijks, behalve dan Beat Sports. Niet eens zo gek, want veel meer mensen hebben een iPhone of iPad dus ontwikkelaars maken liever games voor iOS. Het is dan gemakkelijker om ze daarna beschikbaar te maken op Apple TV, misschien met wat extra functies.

De rem erop

Toen de vierde generatie Apple TV net op de markt was, waren we nog enthousiast over wat het games zou gaan brengen. Er was een goede start met een lading games, maar inmiddels lijkt de rem er weer op te zitten. Dat games nog steeds niet heel goed te vinden zijn in de App Store, helpt daar niet aan mee, al heeft iOS vrijwel hetzelfde probleem.

Ben je van plan een Apple TV aan te schaffen, bedenk dan goed wat je ervan verwacht. Het apparaat is prima geschikt voor games, maar dan wel simpele spelletjes die je voornamelijk kort speelt of samen met het gezin. Als serieus gamingplatform schiet de Apple TV vooralsnog te kort. En dat is zonde, want het apparaat heeft veel meer in zijn mars.

Lees meer over de Apple TV

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple TV
Apple TV

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu