Opinie: Denk twee keer na voordat je FaceApp en andere filters gebruikt

Erwin Vogelaar
16 juli 2019, 19:21
3 min leestijd
Opinie: Denk twee keer na voordat je FaceApp en andere filters gebruikt

Een selfie maken met een filter is leuk, maar het is ook belangrijk dat je snapt wat er op de achtergrond gebeurt, en waarom FaceApp gevaarlijk is. Misschien gebruik je zulke apps daarna niet meer.

Waarom FaceApp gevaarlijk is

Om de zoveel tijd is er weer een rage op sociale media om een selfie met een filter te plaatsen. Zo was het een tijdje terug leuk om via Snapchat jezelf af te beelden als een ander gender. Nu zijn selfies met FaceApp weer terug van weggeweest. Met de indrukwekkende augmented reality-filters in deze app is het onder andere mogelijk om jezelf ouder of jonger te maken.

Net als de vorige keer toen de app populair was, zijn de gebruiksvoorwaarden van FaceApp reden voor zorg. Je geeft de (Russische) makers namelijk onder andere toestemming om je foto op te slaan en te delen met andere partijen. Toch wordt de app weer massaal gedownload.

faceapp gevaarlijk

Gezichtsherkenning

Deskundigen stellen dat je de app beter niet kunt gebruiken, omdat je niet precies weet wat er met je data gebeurt. Het meest voor de hand liggende doel voor het verzamelen van dergelijke data, is het verbeteren van gezichtsherkenning. Deze technologie ken je mogelijk vooral als een handige manier om je iPhone te ontgrendelen, maar is veel meer dan dat.

Gezichtsherkenning is één van de grootste bedreigingen voor onze privacy, omdat het een manier is om mensen te volgen. Om de gevaren van deze technologie te zien, kun je bijvoorbeeld naar China kijken. Honderden miljoenen camera’s worden daar ingezet om de bevolking in de gaten te houden. De technologie wordt in sommige gevallen zelfs gebruikt om mensen hun beperkte dosis aan wc-papier te geven.

Creatievelingen die zich zorgen maken over deze ontwikkeling, bedenken manieren om camera’s te omzeilen. Bijvoorbeeld met specifieke vormen van make-up en andere gezichtsversieringen. Recent bleek dat Juggalo-verf een manier is om gezichtsherkenning te foppen. Juggalo’s zijn fans van de Insane Clown Posse.

faceapp gevaarlijk

Juggalo

Een screenshot van een artikel werd de afgelopen dagen op sociale media verspreid, waardoor het leek alsof Facebook nu een Juggalo-filter aanbiedt om te leren mensen met deze verf te herkennen. Dat bleek echter om een hoax te gaan.

Het Juggalo-filter is wel via Facebook te gebruiken, maar komt niet van Facebook zelf. Toch is het idee hierachter niet zo ver gezocht. Ik geloofde de titel ook even. Het vertrouwen in Facebook is namelijk zo laag, dat het niet vreemd zou zijn als het bedrijf dagen na het nieuws over Juggalo-verf een dergelijke filter zou introduceren.

Facebook en anderen zullen echter niet zo opzichtig te werk gaan. Ze zouden waarschijnlijk losse onderdelen verwerken in onopvallende, komische filters. Denk aan een panda-filter, om zwarte verf rond de ogen te herkennen.

Andere gegevens

Maar het probleem rond dergelijke apps gaat verder dan je gezicht. FaceApp kan bijvoorbeeld ook je locatie zien, welke apps je gebruikt en welke websites je bezoekt. De app kan zelfs de identificatiegegevens van je smartphone achterhalen. Aangezien FaceApp uit Rusland komt, hoeven de makers zich niet te houden aan de Europese privacywet.

Combineer dat soort informatie en je hebt een gevaarlijke situatie, waarbij personen of bedrijven hele profielen van je kunnen opbouwen met gevaarlijke gevolgen. We beweren niet dat FaceApp en soortgelijke apps dit doen, maar wel dat er een kans is dat het gebeurt. Wil je dat risico lopen voor een leuke selfie?

Meer opinie

Wil je meer opinieartikelen lezen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief, waarmee je opinies, achtergronden en tips ontvangt in je inbox. Download ook de gratis iPhoned-app om via je iPhone op de hoogte te blijven.

Bron: NOS
Categorie: Accessoires

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's