Hoewel Google al jaren in het openbaar sleutelt aan augmented reality, loopt het bedrijf toch achter Apples ARKit aan. Hoe gaf Google zo’n grote voorsprong uit handen?
Lees verder na de advertentie.
ARKit vs ARCore: Google heeft het weggegeven
Deze week onthulde Google ARCore, Androids reactie op ARKit. De aankondiging is goed nieuws voor de AR-markt, die de komende tijd in een hoog tempo zal groeien. In één klap kunnen ontwikkelaars hun apps ontwikkelen voor zowel iPhones als Android-toestellen. Tegelijkertijd maakt ARCore iets pijnlijk duidelijk: Google moest reageren op Apple, terwijl het bedrijf alle kansen had om het tegenovergestelde te doen.

De aankondiging voelde gehaast: Google verstuurde een persbericht en plaatste wat demonstratievideo’s online. Ondertussen is er nog niet eens een duidelijk logo voor ARCore. Vergelijk dit met de manier waarop Apple ARKit presenteerde: op het WWDC-podium in een zaal vol ontwikkelaars, met demonstraties van bekende namen uit de industrie en met een duidelijk verhaal.
En dat is gek. Met Project Tango probeert Google al jaren om augmented reality naar de smartphone te brengen, maar hier waren altijd prijzige en speciale smartphones voor nodig. Nu pas komt het bedrijf met een softwarepakket dat in theorie op veel meer telefoons geïnstalleerd kan worden. Te beginnen met de Google Pixel en Galaxy S8, maar later ook op Android-telefoons van andere grote merken. En als ARCore altijd al op de planning stond, waarom onthulde het bedrijf de techniek dan niet tijdens zijn eigen ontwikkelaarsconferentie Google I/O?
Wie verkoopt AR het beste?
Voorlopig maakt het niet eens uit welke techniek beter is. Zowel ARKit als ARCore brengt augmented reality op een toegankelijke manier naar een groot publiek, met software die op indrukwekkende wijze digitale objecten in de echte wereld plaatst. De meeste mensen zullen dan ook niet snel een groot verschil tussen de twee zien.

Augmented reality staat nog in de kinderschoenen, en zowel ARKit als ARCore zal in de loop van de jaren grote stappen zetten om de techniek te optimaliseren en uit te breiden. Voor nu komt degene die de techniek het overtuigendst demonstreert als winnaar uit de bus. Ook op dat gebied heeft Apple een voorsprong: alle iPhones die volgende maand iOS 11 draaien kunnen aan de slag met ARKit, terwijl het voor Android-eigenaren nog maar de vraag is of en wanneer hun toestel aan de beurt is.
Google heeft met ARCore Apple de kans gegeven om te doen waar het bedrijf uit Cupertino in uitblinkt: het doorontwikkelen en toegankelijk maken van een bestaande techniek, zodat veel mensen uiteindelijk geloven dat Apple degene is die het bedacht heeft. Terwijl Google ontwikkelaars inlicht over de mogelijkheden van het platform, demonstreert Apple op zijn hoofdkantoor hoe kinderboeken en meubels kopen voorgoed veranderen.
Lees ook: ARKit preview: Apples AR-platform wordt de hype van dit najaar