Opinie: ARKits trage start zegt niets over de kwaliteit of toekomst van AR

Lars Paijmans
5 januari 2018, 17:01
2 min leestijd
Opinie: ARKits trage start zegt niets over de kwaliteit of toekomst van AR

Vorig jaar konden Tim Cook en de rest van Apple niet ophouden over augmented reality en ARKit. Maar na een veelbelovende start van het platform lijkt de interesse een paar maanden later flink te zijn gedaald. Heeft Apple een verkeerde inschatting gemaakt?

Lees verder na de advertentie.

ARKit populariteit daalt na lancering

Als je het afgelopen half jaar een interview met Tim Cook gelezen hebt, dan is de kans groot dat de ceo van Apple het over AR en ARKit had. Augmented reality is duidelijk een belangrijk nieuw platform voor het bedrijf uit Cupertino, maar een onderzoek van Apptopia laat zien dat de rest van de wereld er minder snel voor warmloopt.

ARKit populariteit

In de vier maanden dat ARKit-apps beschikbaar zijn, is het aantal nieuwe apps die het platform ondersteunen flink teruggevallen. In september doken 300 ARKit-apps op in de App Store, wat in oktober terugzakte naar 200 en in november verder daalde naar 155. Dit komt waarschijnlijk omdat alle ontwikkelaars die vorig jaar aan een ARKit-app werkten, deze direct tijdens de lancering in september uitbrachten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er in die periode een piek te zien is.

Apptopia stelt dat er in totaal nog geen duizend ARKit-apps zijn na vier maanden. Ook op sociale netwerken lijkt de interesse af te nemen: een paar weken werden er talloze ARKit-video’s gedeeld, die de kracht en toegankelijkheid van de techniek demonstreerden. Dat de eerste hype relatief snel voorbij is, is echter nog geen reden om te zeggen dat het platform mislukt is, of dat Apple een verkeerde inschatting heeft gemaakt. Augmented reality staat nog steeds in de kinderschoenen, en de komende jaren zal pas blijken hoe belangrijk de techniek precies wordt.

ARkit populariteit

Tijdige voorbereidingen

Bovendien treft Apple met ARKit de voorbereidingen voor een nieuw product dat op zijn vroegst pas in 2019 verschijnt: Apples eigen AR-bril. Tim Cook heeft meerdere malen gezegd dat Apple AR ziet als een idee dat net zo groot kan worden als de smartphone. “De iPhone is voor iedereen, en AR kan ook voor iedereen zijn”, aldus de ceo. De timing is daarnaast perfect: na het enorme succes van de iPhone is het tijd voor Apple om te kijken wat het grote product na de smartphone wordt.

Door ontwikkelaars nu al kennis te laten maken met het ontwikkelen van AR-apps voor Apple-apparaten, kan het bedrijf in de toekomst een AR-bril lanceren die vanaf de eerste dag met duizenden apps samenwerkt. Daarmee maken ze niet dezelfde fout als bij de Apple Watch en watchOS, die het de eerste tijd met een zeer beperkt aantal apps moest doen. Wat dat betreft maakt ARKit geen trage start, maar is Apple er gewoon ruim op tijd bij om een platform te hebben als de echte strijd om het beste augmented reality-product losbarst.

Lees het laatste nieuws over ARKit

Bron: Apptopia
Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen