Opinie: Wanneer komt Apple met zijn eigen sociale netwerk?

Lars Paijmans
12 juli 2017, 19:09
3 min leestijd
Opinie: Wanneer komt Apple met zijn eigen sociale netwerk?

De iPhone-verkoop loopt terug, terwijl Apple steeds meer verdient aan diensten als Apple Music en de App Store. Wanneer zet het bedrijf uit Cupertino de volgende stap met een eigen sociaal netwerk?

Is er een sociaal netwerk van Apple op komst?

Gisteren werd een nieuwe functie in de derde bèta van iOS 11 ontdekt. Met een druk op de knop kun je straks een livestream vanaf je iPhone of iPad starten, al is het nog niet duidelijk hoe en waar deze stream vervolgens wordt uitgezonden.

Apple sociaal netwerk

De functie zette ons aan het denken: zou dit de zoveelste poging van Apple zijn om met een sociaal netwerk te komen? De afgelopen jaren lijkt het bedrijf vaker met het idee te spelen. Toch bleef het tot nu toe altijd bij apps die je kunt gebruiken om bestaande sociale netwerken op te leuken. Zoals Apple Clips, de nieuwe app waarmee je gemakkelijk een filmpje in elkaar zet en deelt op Facebook, Twitter of Instagram.

Een livestream moet echter ergens live worden uitgezonden, en het lijkt ons sterk dat Twitter met Periscope, Instagram met Instagram Live en Facebook met Facebook Live warm loopt om Apple een helpende hand te bieden. Dat zou immers afbreuk doen aan hun eigen live-platformen die ze al jaren aan het uitbouwen zijn.

Het belang van diensten

Met de nadruk die steeds meer op de dienstentak van het bedrijf uit Cupertino komt te liggen, lijkt een eigen sociaal netwerk niet eens zo’n gekke volgende stap. Bovendien kan er best plek in de markt zijn voor een netwerk waar het krachtige merk van Apple aan verbonden is.

In een tijd waarin internetbedrijven worstelen met privacy, nepnieuws en online veiligheid, is het Apple die vaak het goede voorbeeld heeft gegeven. Een sociaal netwerk dat op deze waardes is gebouwd en gemakkelijk toegankelijk is vanaf iedere iPhone, iPad en Mac zou nog best wat mensen voor zich kunnen winnen.

Apple sociaal netwerk

Opvallend genoeg zit er in iOS 11 nog een aanwijzing verstopt: Apple stopt dit najaar de integratie van Twitter en Facebook. Geen speciale behandeling meer voor de twee sociale grootmachten: de apps kunnen voortaan net als iedere andere app de deelwidget gebruiken. Een stap die Apple al jaren had moeten nemen, of een extra hint dat Apple zijn eigen sociale netwerk in iOS in wil bouwen?

Waarom Apple het nu wel kan lukken

Het grote struikelblok waar Apple al meerdere malen over is gevallen, is het feit dat mensen niet over willen stappen van Facebook naar iets anders. Hierdoor kwam Google Plus ook nooit van de grond, en iTunes Ping en Apple Music Connect wisten gebruikers evengoed niet te overtuigen.

Krijgt Apple het echter wel voor elkaar, dan heeft het bedrijf er een nieuwe inkomstenbron bij die perfect in het rijtje van Apple Music, iCloud en Apple Pay past. Door deze drie naadloos te integreren in het netwerk, kunnen de diensten ook onderling voor extra gebruikers zorgen. Tot slot is het een extra manier voor gebruikers om nog nauwer verbonden te zijn met Apples-ecosysteem, waardoor er minder overstappen naar Android.

Terwijl mensen meer en meer uitgekeken raken op Facebook en de hype rondom de iPhone 8 zijn hoogtepunt bereikt, kan dit najaar misschien wel het beste moment zijn voor Apple om dit grote nieuwe platform te lanceren. Vergeet je tegen die tijd niet om het iPhoned-account te volgen of een hartje te geven?

Categorieën: Achtergrond, Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's