Nu techgiganten als Google, Microsoft en Facebook vaart maken met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, komt Apple niet verder dan Siri. Mist het bedrijf van Tim Cook de boot?
Lees verder na de advertentie.
AI-spierballen van Google
Google I/O vond woensdag plaats en één van de dingen die opvielen was hoe het bedrijf producten slimmer wil maken. Daarvan waren een aantal voorbeelden te zien, zoals Google Home, een slimme speaker voor in huis die reageert op je stem. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens het koken om recepten vragen.
De nieuwe berichten-app Allo van Google gaat een stapje verder. Die chatdienst wil zich met concurrenten WhatsApp en iMessage gaan onderscheiden door van kunstmatige intelligentie gebruik te maken. Zo gebruikt Allo machine learning (de computer leert zichzelf dingen aan naarmate hij meer gebruikt wordt) om suggesties te geven voor antwoorden op berichten die anderen schrijven.
De app analyseert wat er is gezegd en geeft vervolgens suggesties voor antwoorden. De vraag is hoe persoonlijk gesprekken nog zijn op die manier (straks praat Allo alleen nog tegen zichzelf), maar het toont aan dat zulke apps zelf inschatten hoe mensen op bepaalde berichten reageren.
Google kondigde verder een nieuwe spraakassistent aan met de duidelijke naam Google Assistent. Deze dienst reageert op je stem, maar begrijpt context, waardoor je beter gesprekken kunt voeren in plaats van steeds vragen en antwoorden. Als dat werkt zoals geadverteerd, is Google Assistent verder dan Apples Siri. Probeer daar maar eens een gesprek met vervolgvragen mee te voeren.
Apple kunstmatige intelligentie
Het is niet dat Apple Siri de afgelopen jaren heeft gelaten voor wat het is. Met de komst van iOS 9 werd Siri nog flink verbeterd. De assistent werd sneller en kan beter omgaan met natuurlijk taalgebruik dan voorheen, toen je veel specifieker moest zijn in wat je wilde weten.
In iOS 9 werd Siri meer door het gehele besturingssysteem verweven. Word je gebeld door een onbekend nummer, dan geeft Siri suggesties van wie het zou kunnen zijn. Ook de zoekfunctie op iOS dankzij Siri verbeterd en kwam er een nieuw ‘Proactive’ scherm (vanaf het homescherm naar rechts vegen) met Siri-suggesties van veelgebruikte apps en goede contacten.
Viv
Maar de echt grote stappen zoals de concurrentie die nu maakt, lijkt Siri nog niet te hebben gezet. Een verklaring daarvoor kan zijn dat de assistent te gesloten is.
De oorspronkelijke makers van Siri verlieten Apple een aantal jaren geleden om aan een eigen assistent te werken, genaamd Viv. Deze maand werd die Siri-concurrent gepresenteerd en hij kan dingen waar Siri alleen maar over droomt. Wat precies, dat lees je in dit artikel.
Het komt er echter op neer dat Viv een stuk meer open is dan Siri. Viv werkt samen met apps van derden om informatie te kunnen tonen van bijvoorbeeld Uber, als je een taxi wil bestellen. Viv kan doen wat het wil, Siri zit ‘vast’ in een gesloten omgeving van Apple. Daarnaast is Siri niet zelflerend. Je kunt de assistent wel informatie geven, maar Siri wordt niet intelligenter naarmate je de assistent meer gebruikt.
Van chatbot naar assistent
We noemen Siri al wel een spraakassistent, maar zoals de software nu werkt, is het meer een chatbot die adequaat op bepaalde commando’s reageert. Alles wat niet vooraf geprogrammeerd is, resulteert niet in een antwoord van Siri, maar in een zoekterm op het internet.
Ondertussen staan andere diensten niet stil. Telegram ondersteunt al simpele chatbots, Facebook werkt aan de assistent M en Microsoft’s Cortana wordt ook steeds bruikbaarder. Apple moet dus echt stappen gaan maken wil het straks nog kunnen meekomen met de rest.
WWDC 2016
Alle ogen zijn dan ook gericht op de Worldwide Developers Conference van Apple die volgende maand plaatsvindt. Het bedrijf moeten laten zien wat het van plan is. Mogelijk gaat Siri ook wel samenwerken met derde partijen, omdat Apple gewoon niet achter kan blijven. Naar verwachting maakt Siri dit jaar ook zijn overstap naar de Mac.
Op dit moment wordt er veel geïnvesteerd in kunstmatige intelligentie en dat heeft effect op veel meer dan je smartphone. De ontwikkeling van AI heeft invloed op hoe we leven. Straks bedienen we alles in huis met onze stem of zelfs zonder onze stem, als de apparaten begrijpen wat ze wanneer moeten doen. Dat gebeurt nu al met lampen die uitgaan, wanneer je van huis gaat of de verwarming die aanspringt wanneer je onderweg bent.
Wat is Apple van plan?
De afgelopen tijd heeft Apple overigens wel een aantal bedrijven overgenomen die zich met kunstmatige intelligentie bezighouden. Eind 2015 kocht het VocalIQ, een Brits bedrijf dat zich focust op spraak en het internet der dingen. Daar liggen dus mogelijkheden voor het verbinden van Siri met HomeKit, de slimme thuisoplossing van Apple waarmee apparaten bediend kunnen worden.
Verder werd begin dit jaar de startup Emotiont gekocht. Het bedrijf gebruikt AI om emoties van mensen te kunnen aflezen door gezichtsuitdrukkingen te analyseren. Wat Apple precies met de techniek van plan is, is onduidelijk.
De aankopen tonen alleen maar aan dat Apple wel investeert in kunstmatige intelligentie. En Apple is niet gek, het is één van de grootste techbedrijven ter wereld en zal daarom best inzien dat het mee moet doen met deze ontwikkeling. Vooralsnog lijkt het alsof het bedrijf uit Cupertino wordt ingehaald door zijn concurrenten, die pionieren en Apple kijkt toe.
Maar wat er achter de schermen gebeurt bij Apple is onbekend. We hopen maar dat het bedrijf (misschien al tijdens de WWDC) iets toont waarover we ons weer eens kunnen verbazen.
Lees meer over Apple
- Jammer: Apple stopt morgen met deze 11 producten (8-9)
- iPhone 16-keynote: hier kijk je het Apple-event van 2024 (8-9)
- 4 WhatsApp-functies die je snel moet uitschakelen (iPhone-nieuws #36) (7-9)
- iPhone-tips: gebruik deze functies van Google Maps maar liever niet (6-9)
- De beste iPhone-wallpapers van de week (Wallpaper Weekly #36 2024) (6-9)