Opinie: Waarom bestaat Game Center nog?

Rutger Otto
26 november 2015, 15:49
2 min leestijd
Opinie: Waarom bestaat Game Center nog?

Hoe ken jij Game Center nog meer, behalve van dat balkje dat hinderlijk in beeld verschijnt als je een spelletje zit te spelen? Moet Apple er niet gewoon mee stoppen?

Lees verder na de advertentie.

Apple Game Center

game center k

Game Center is het online netwerk voor sociaal gamen van Apple. Dat bestaat al een tijdje, sinds de release van iOS 4.1 op 8 september 2010. In theorie is Game Center best een goed platform en dat heeft verschillende redenen.

In Game Center kun je bijhouden hoeveel en welke games je allemaal hebt gespeeld. Die worden allemaal gebundeld in de app. Hier kun je in de lijst direct zien hoeveel punten je in de spelletjes hebt behaald. Game Center houdt je voortgang bij en deelt achievements uit. Die krijg je als je uitdagingen in de game haalt.

Het probleem met die achievements is alleen dat je vaak niet eens weet dat ze bestaan. Je kunt ze namelijk niet in de app van de game zelf opzoeken, ze staan alleen in Game Center. Een beetje verscholen dus. En wat moet je eigenlijk met die achievements?

Vrienden en uitdaging

game center 2

Leuk is wel dat je vrienden aan Game Center kan toevoegen. Hebben jullie games die je allebei speelt, dan zie je bijvoorbeeld wie de hoogste score heeft, waarna je elkaar kunt uitdagen om scores te verbeteren. Maar ook dat kan niet altijd, waardoor je alsnog een andere app moet openen om elkaar uit te dagen of elkaar in te wrijven wie er aan de winnende hand is. Een chat-functie zou daarbij handig zijn.

Dan heb je nog de topscorelijsten van games. Bij sommige spellen, zoals endless runners of highscore-games zoals Threes, probeer je een zo hoog mogelijke score te behalen. Stel dat je bij vrienden geen uitdaging meer vindt, dan is zo hoog mogelijk op een wereldranglijst komen misschien de volgende stap die je wil nemen. Al snel blijkt dat echter een probleem, want bij veel games voeren hackers binnen de kortste keren de lijst aan. Weg uitdaging.

Het ‘overige’-mapje

De meeste mensen willen gewoon een iOS-game spelen zonder randzaken. Daarom verdwijnt Game Center waarschijnlijk al snel in een mapje met andere apps van Apple die je nooit gebruikt maar niet kan verwijderen, zoals Aandelen en Tips. Dat heeft als gevolg dat Game Center simpelweg vergeten wordt, totdat je weer een uitnodiging ontvangt van een spam-account.

Een sociaal game-netwerk van Apple is in theorie misschien een goed idee, maar de uitwerking kan stukken beter. In keynotes laat Apple vaak games zien om te tonen hoe de kracht van iPhones en iPads vooruit gaan, maar hoe Game Center werkt maakt duidelijk dat de focus van Apple ergens anders dan op spelletjes ligt.

Lees meer over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu