Runners deal! De iPhone 15 Pro nu met korting oplopend tot €540!

Opinie: De games voor Apple Arcade moeten wel heel erg goed zijn

26 maart 2019, 19:26
4 min leestijd
Opinie: De games voor Apple Arcade moeten wel heel erg goed zijn

Apple heeft gisteren gamesabonnement Apple Arcade aangekondigd, maar deze games moeten concurreren met een hele hoop gratis topgames in de App Store.

Lees verder na de advertentie.

Alles hangt af van de Apple Arcade games

Tijdens het eerste Apple Evenement van dit jaar, kondigde het bedrijf onder andere Apple Arcade aan. Dat is een nieuw abonnement, waarmee je toegang krijgt tot meer dan honderd exclusieve games via een aparte tab in de App Store. Daar worden regelmatig nieuwe games aan toegevoegd. Deze games kun je onbeperkt spelen, zonder reclames en zonder ooit extra geld uit te hoeven geven.

Lees ook: Apple Arcade: nieuwe gamingdienst voor iOS, Mac en Apple TV

De manier waarop Apple dit concept verwoordt is wel een beetje eigenaardig. Het bedrijf stelt: “Betaalde games worden vaak goed beoordeeld, zowel door critici als de mensen die ze spelen. Ze zijn echter niet zo populair als gratis games, en daarom bereiken zelfs de beste betaalde games maar een klein publiek. Voor Apple Arcade heb je alleen maar een abonnement nodig. Zo kunnen de meer dan een miljard gamers in de App Store makkelijker van deze games genieten.”

apple arcade games

Apple lijkt te denken dat mensen die niet willen betalen voor games wel willen betalen voor een abonnement voor games. We kennen de prijs voor Apple Arcade nog niet, maar met “je hebt alleen een abonnement nodig” worden die kosten wel heel makkelijk weggewuifd.

App Store-gebruikers op iOS zijn wel vaker bereid om te betalen voor smartphonegames dan Play Store-gebruikers op Android, maar op beide platformen is gratis logischerwijs populairder. Zeker omdat er zo’n enorm aanbod aan goede, gratis games is.

Niet de eerste

Apple is niet de eerste met een abonnement voor games. Zo biedt Microsoft voor spelcomputer Xbox One het abonnement Game Pass aan. Voor 9,99 euro per maand krijgen gamers toegang tot meer dan honderd verschillende Xbox One-games, waar maandelijks nieuwe titels aan toe worden gevoegd. Vaak zijn dit wat oudere games, maar soms ook splinternieuwe titels van Microsoft zelf.

Game Pass is een goede deal. De games die worden aangeboden kosten namelijk vaak tientallen euro om los te kopen en er zijn gewoonweg niet zoveel gratis alternatieven. Game je veel, dan is Game Pass bijzonder voordelig.

De App Store is op iOS een ander verhaal. Voor nieuwe games betaal je allereerst vaak maar enkele euro. Daarnaast is het aanbod van goedkopere alternatieven of gratis games enorm, waardoor de noodzaak om te betalen er niet is. Men kan Wordfeud, Candy Crush Saga, of een van de andere talloze gratis populaire games downloaden en maanden lang niets anders nodig hebben.

Apple Arcade-games zijn naast iOS ook op de Mac en Apple TV te spelen. Daar voelt het abonnement meer op zijn plek. Het aanbod van games is op die systemen namelijk nog niet zo groot, dus dan zijn honderd nieuwe games een uitstekende toevoeging. Apple legt echter de nadruk op iOS, want daar zitten nou eenmaal de meeste gamers.

Twijfelachtige geschiedenis

Net als Google met zijn Stadia, moet ook Apple zich eerst nog bewijzen voordat we hier volledig vertrouwen in hebben. Apple heeft namelijk een twijfelachtige geschiedenis met games. Het is pas recentelijk dat games meer aandacht krijgen in de winkel, met onder andere meer curatie en verhalen van gamemakers. Nu lijkt Apple pas door te hebben dat er meer aan games te verdienen valt.

Een van de belangrijkste voordelen die Apple Arcade biedt is privacy. Hoewel er inderdaad een hoop gratis opties in de iOS App Store staan, willen gamemakers wel geld verdienen. Vaak gebeurt dat via reclames en wordt er allerlei data verzameld. Apple belooft niet alleen geen reclame in Apple Arcade, maar ook complete privacy.

apple arcade games

Privacy is vandaag de dag een van de belangrijkste redenen om voor Apple te kiezen in plaats van de concurrentie. Het is niet voor niets dat het woord tijdens het Apple Event bij elke aangekondigde dienst viel. De vraag is echter of de gemiddelde gamer daar ook zoveel waarde aan hecht.

Uiteindelijk hangt alles af van de prijs en de selectie van games. Privacy en geen reclames is mooi, maar de games moeten goed zijn als Apple hoopt dat de mensen die voorheen niet betaalden nu een vast bedrag gaan neerleggen. Het bedrijf heeft in ieder geval een indrukwekkende stapel ontwikkelaars aangetrokken, dus de eerste goede stap is gezet. Dit najaar weten we meer.

Lees meer over de aankondigingen van Apple in ons Apple TV Plus-event round-up.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu