Opinie: Apple heeft een groeiend probleem met aansluitingen

Rutger Otto
2 november 2016, 19:55
3 min leestijd
Opinie: Apple heeft een groeiend probleem met aansluitingen

We moeten het even hebben over de aansluitingen op Apple-apparaten, want het dreigt een chaos van hubjes en verloopstekkers te worden.

Lees verder na de advertentie.

De nieuwe MacBook Pro-aansluitingen

Het Apple-event van vorige week stond voor het grootste deel in het teken van de nieuwe MacBook Pro. De eyecatcher is niet alleen het vernieuwde ontwerp van de laptop, maar met name ook de Touch Bar. Met deze updates verbetert Apple zijn MacBook Pro daadwerkelijk. Dat hij lichter en dunner is betekent dat je hem gemakkelijker meeneemt, dankzij de oledbalk kun je functies van je MacBook en binnen apps nog gemakkelijker inschakelen. Lees ook ons artikel over de mogelijkheden van de Touch Bar.

De MacBook Pro heeft dus zeker een aantal vernieuwingen waar gebruikers blij van worden, maar online wordt al door mensen gemopperd om dingen waar waar ze minder blij mee zijn. Apple zet zijn drastische klopjacht tegen ‘verouderde poorten’ door op de MacBook Pro. Deze vorm van ‘courage’ riep eerder flinke weerstand op toen Apple besloot om de koptelefooningang uit de iPhone 7 (Plus) weg te laten.

Touch Bar functies

Alleen nog maar Thunderbolt

Vrijwel alle aansluitingen die je mogelijk kent van je eigen MacBook Pro, zijn verdwenen. Het enige wat overblijft zijn vier Thunderbolt 3-ingangen en een 3,5mm-jack voor de koptelefoon. Een flinke verandering vergeleken met de laatste MacBook Pro die een koptelefooningang had, MagSafe, twee Thunderbolt 2-aansluitingen, twee usb-poorten, een hdmi-ingang en een sd-kaartslot.

Wat betekent dat? In elk geval dat veel van je oude aansluitingen niet meer werken, tenminste, niet zonder verloopstukje. Dit betekent namelijk dat je niet zomaar je iPhone kunt opladen aan de MacBook Pro. Heb je foto’s op een sd-kaartje, dan zul je een andere manier moeten zoeken om ze op je MacBook Pro te zetten.

Wél een koptelefooningang

Opvallend is dat de koptelefoonaansluiting de verandering overleeft. Met de iPhone 7 maakte Apple de stap, omdat het bedrijf gelooft dat draadloos via bluetooth luisteren de toekomst is. Bij de nieuwe MacBook Pro ligt het iets anders. Apple weet dat de aansluitingen die het weghaalt voorlopig nog steeds gebruikt zullen worden, maar dwingt zijn klanten om daarvoor hubs en verloopstekkertjes te kopen.

Maar waarom kiest Apple ervoor om helemaal over te gaan op usb-c/Thunderbolt 3? Dit zijn verschillende standaarden met dezelfde ingang. De MacBook Pro ondersteunt ze allebei. Omdat dit de nieuwe standaard moet worden, worden veel accessoires waarschijnlijk met een usb-c-kabel geleverd. Voordelen van deze aansluiting zijn dat ze weinig ruimte innemen en dat data sneller overgezet wordt.

Apple is niet consistent

De komst van usb-c is dan ook een goede ontwikkeling, maar het is de vraag of Apple de overgang niet te snel forceert. Daarnaast is het voor veel mensen gewoonweg vervelend dat Apple niet consistent is met zijn aansluitingen. Dat usb-c wel ondersteund wordt in de MacBook Pro, maar niet in de iPhone 7, die het met een Lightning-aansluiting doet, is vreemd. Hetzelfde geldt voor de koptelefoon die uit de iPhone verdwijnt, maar als vrijwel enige ingang overleeft op de Pro.

Kortom, het dreigt een gedoe te worden om accessoires aan je nieuwe MacBook Pro te hangen. In plaats van een stap vooruit richting de draadloze toekomst, zetten we er eerst twee terug omdat we juist meer kabels nodig hebben.

Zijn jullie het eens of oneens? Laat een berichtje achter in de comments hieronder.

Lees het laatste nieuws over de MacBook Pro

Categorieën: Achtergrond, Apple
Device: MacBook Pro

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple MacBook Pro
Apple MacBook Pro

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen