4 lessen die Safari kan leren van futuristische browser Opera Neon

Erwin Vogelaar
13 januari 2017, 17:05
3 min leestijd
4 lessen die Safari kan leren van futuristische browser Opera Neon

Opera heeft een nieuwe fascinerende conceptbrowser gelanceerd. Opera Neon biedt een blik in de toekomst, en daar kan Safari van leren.

Lees verder na de advertentie.

Opera Neon

Bedenk je eens hoeveel tijd je in de browser van je Mac doorbrengt. De kans is groot dat je bijna constant in Safari of een andere browser zit, maar is die browser wel alles dat het kan zijn? Opera bedacht zich dat het ook anders kan en heeft daarom Opera Neon gelanceerd. Deze futuristisch ogende browser is niet zonder nadelen, maar biedt wel een interessante blik in de toekomst en een aantal concrete lessen om van te leren. Een browser kan namelijk meer zijn dan een saaie lijst met tabs.

1. Durf anders te zijn

Apple weet heel goed waar het mee bezig is met het ontwerpen van producten, maar Safari blijft achter. Wel heeft Apple een hoop verbeterd aan de technische kant van de browser. Zo is Safari snel, weet het de accu goed te besparen en biedt het een aantal fijne functies, zoals een leeslijst en een wachtwoordbeheerder. Qua design lijkt Safari echter op elke andere browser. Opera Neon laat zien dat het helemaal anders kan, zonder dat je de gebruiker hierdoor kwijt raakt. Apple zou ook eens met een frisse blik moeten kijken wat een browser is en hoe men deze gebruikt.

2. Gooi de tabs omver

Onderdeel van deze frisse kijk is de manier waarop Opera Neon met tabs omgaat. In plaats van een serie grijze saaie tabs die naast elkaar boven in beeld staan en al snel onoverzichtelijk worden, maakt Opera Neon gebruik van ronde icoontjes voor elke pagina. Deze icoontjes lijken op apps en zijn daarom direct herkenbaar. De pagina’s die je vaak bezoekt staan altijd bovenaan, zodat je niet lang hoeft te zoeken.

opera neon

In de bovenste balk van de browser staat nu enkel de url en een ververs-knop, waardoor het er ook nog eens een stuk overzichtelijker uitziet. De bladwijzers staan op op een soort thuispagina met ronde icoontjes. Je hoeft tevens niet met tabs te slepen om ze naast elkaar te zetten, want je schuift een tab-icoontje gewoon in de bovenbalk en de twee pagina’s worden mooi schermvullend naast elkaar gezet.

3. Geef media meer ruimte

Websites zijn dynamisch en daar kan van alles gedaan worden. Een video kijken, audiofragmenten luisteren, afbeeldingen opslaan, screenshots maken enzovoort. Opera Neon geeft al die media de ruimte. Aan de linkerkant van de browser krijg je hier een extra menu voor. Hierdoor kun je onder andere video of audio in een tab aanzetten, vervolgens de tab verlaten en de media verder afspelen in het menu. Ook kun je snel een screenshot maken van een onderdeel van een website, terwijl je gemaakte afbeeldingen centraal bewaard worden.

opera neon

4. Ondersteun touchscreens

Door de tabs en tevens de bladwijzers te veranderen in duidelijke icoontjes, is de browser een stuk toegankelijker voor touchscreens. Apple heeft echter nog steeds geen MacBook met een touchscreen uitgebracht. Dat een nieuw soort browser browser fijn kan werken met een muis en touchscreen brengt Apple wellicht op ideeën.

Opera Neon downloaden

Je kunt de browser zelf op je Mac (of Windows-pc) proberen door naar de Opera Neon-website te gaan. Opera Neon bestaat naast de reguliere Opera-browser, al worden sommige functies van Neon overgenomen door Opera.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen