Stem van Siri vertelt over het ontstaan van Apples virtuele assistent

Rutger Otto
15 april 2017, 10:41
2 min leestijd
Stem van Siri vertelt over het ontstaan van Apples virtuele assistent

Susan Bennett geeft een interview en vertelt meer over hoe Siri tot stand kwam. Ze vertelt onder meer over waar de naam van Apples spraakassistent vandaan komt.

Het ontstaan van Siri

Stemactrice Susan Bennett maakte drie jaar geleden bekend dat zij de originele (Amerikaanse) stem van Siri is, die voor het eerst te horen was op de iPhone 4S in 2011. Recent gaf Bennett een nieuw interview aan Typeform (met geluid zodat je de stemmen kunt vergelijken). Ze spreekt in dat gesprek meer over haar werk voor Apple.

Bennett vertelt hoe ze in juli van 2005 aan een nieuw project begon voor het bedrijf ‘ScanSoft’, dat werkte aan het omzetten van tekst naar spraak. Het project zou zijn bedoeld voor een nieuw berichtensysteem voor telefoons, maar het bleek de basis voor spraakassistent Siri. Dit vond dus twee jaar plaats voordat de eerste iPhone (2007) überhaupt op de markt was. Later ging ScanSoft samen met het bedrijf Nuance, dat verantwoordelijk is voor de stemherkenning van Siri.

Apple AI team

Vreemde zinnen

“We namen op voor een tekst-naar-spraak bedrijf”, zegt Bennett. “Dit was compleet nieuw voor ons. We hadden geen idee wat we aan het doen waren en dat we nieuwe scripten voor telefoonsystemen inspraken.” Daarvoor sprak Bennett vreemde zinnen in die nergens over gingen, zoals ‘Malitia oi hallucinate, buckry ockra ooze, Cathexis fefatelly sexual ease stump’. Pas later besefte de stemactrice dat die rare zinnen ‘alle geluiden van de Engelse taal bevatten’, waarmee Apple nieuwe zinnen en uitdrukkingen kon maken.

De naam

De naam Siri komt van Dag Kittlaus, één van de makers van de spraakassistent. Hij wilde zijn dochter Siri noemen, maar toen zijn kind een jongetje bleek te zijn, gebruikte Kittlaus de naam voor Apples assistent. Siri betekent in Norwegen zoiets als ‘mooie vrouw die je naar de overwinning leidt’. “Wij weten inmiddels wel beter”, zegt Bennett. “Ze is de pittige tante die je vertelt wanneer je naar rechts moet afslaan.”

Toen Apple begon met de uitrol van Siri vond Bennett het ‘een beetje creepy’ om zichzelf als assistent te horen. Ze bleef twee jaar stil en daarna maakte ze zichzelf bekend als stem van Siri in een interview met BBC in 2013. Datzelfde jaar werd haar stem overigens vervangen door die van iemand anders met de iOS 7 update.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Typeform
Categorie: iOS
Spotlight: Siri

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's