Apple: ‘Ontploffende iPhones niet onze schuld’

Thomas Haenen
7 december 2016, 15:13
2 min leestijd
Apple: ‘Ontploffende iPhones niet onze schuld’

Apple ontkent dat het verantwoordelijk is voor iPhone 6-exemplaren die spontaan vlam vatten. In China doken in korte tijd acht klachten op over ontploffende iPhones.

Ontploffende iPhones

Volgens Apple werden de problemen met de iPhone veroorzaakt door ‘externe factoren’, zo laat het bedrijf weten in een reactie aan de BBC. De toestellen zouden al eerder beschadigd zijn door toedoen van de gebruikers. Vervolgens zorgde oververhitting ervoor dat de toestellen in vlammen uitbarstten.

In de voorbije weken hebben acht iPhone-gebruikers hun problemen gemeld bij het Chinese equivalent van de Consumentenbond. Eén vrouw gaf aan dat haar iPhone in augustus plotseling in brand vloog, waarna het scherm verbrijzelde en zowel de achterkant als de accu flink zwarter werden.

Ontploffende iPhones

Apple zegt de klachten over ontploffende iPhones inmiddels te hebben onderzocht, en doet zijn uitspraken op basis van dat onderzoek. Het bedrijf geeft aan dat het veiligheid een van de hoogste prioriteiten acht, maar dat er in dit specifieke geval geen redenen zijn om zorgen te maken. Niet het toestel zelf, maar de gebruikers zijn de oorzaak van het probleem.

Andere ontploffende smartphones

De problemen zorgden oorspronkelijk voor vergelijkingen met de Samsung Galaxy Note 7. Dat toestel bleek in selecte gevallen ook vlam te vatten. Slechts enkele weken na de introductie van de Note 7 zag Samsung zich al genoodzaakt de productie definitief stop te zetten.

Vooralsnog is de situatie echter weinig vergelijkbaar. Bij Samsung waren het gloednieuwe toestellen die vlak na de verkoop al ontploften: binnen een maand waren er al meer dan 100 klachten. Dat terwijl er slechts een klein aantal klachten zijn binnengekomen over grotendeels oudere Apple-smartphones. Ook lijkt het probleem veroorzaakt te worden door de gebruikers en niet door een productiefout zoals bij Samsung.

Mogelijk speelt het grote aantal nepopladers dat in omloop is in China een rol. Veel consumenten gebruiken daar goedkope opladers die niet van Apple zijn, maar deze zijn in veel gevallen gevaarlijk. Uit een recent onderzoek bleek zelfs dat 99% van alle Apple nepopladers onveilig is. Deze zijn niet van enige beveiliging voorzien, waardoor ze spontaan in brand kunnen vliegen. Het is onbekend of de consumenten met problemen authentieke opladers gebruikten.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: BBC
Categorie: Devices
Spotlight: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's