De iPhone 14 Pro: Krijg nu tot €600,- terug bij inruil van een iPhone 12 Pro

Apples Face ID niet te foppen, Android-telefoons trappen wel in nephoofd

Wouter Nijsen
17 december 2018, 11:01
2 min leestijd
Apples Face ID niet te foppen, Android-telefoons trappen wel in nephoofd

Steeds meer smartphones zijn uitgerust met gezichtsherkenning, maar een recent onderzoek laat zien dat Apples Face ID verreweg het beste is. Sterker nog: de gezichtsherkenning van veel Android-toestellen is ronduit onveilig.

Lees verder na de advertentie.

Onderzoek over gezichtsherkenning

Het onderzoek komt van Forbes, dat een 3D-geprint hoofd liet maken. Dit werd gedaan in een studio met 50 camera’s, kostte ruim 300 pond en nam een aantal dagen in beslag. Hoewel het niet voor de hand ligt dat kwaadwillenden zover gaan om een smartphone te ontgrendelen, is het wel een interessante test om te zien hoe goed de gezichtsontgrendeling van moderne smartphones daadwerkelijk is.

Face ID reparatie

Voor de test gebruikte Forbes een iPhone X en vier verschillende Android-telefoons: de Samsung Galaxy S9, Galaxy Note 8, LG G7 ThinQ en OnePlus 6. Laatstgenoemde is het meest onveilig van de geteste toestellen: de OnePlus-telefoon ontgrendelde meteen toen het 3D-hoofd werd gebruikt.

Hoewel de LG G7 ThinQ, Samsung Galaxy S9 en Note 8 een iets betere beveiliging bieden en gebruikers waarschuwen dat gezichtsontgrendeling minder veilig is dan een vingerafdrukscanner, lukte het Forbes wel om in de telefoons te komen met het 3D-geprinte hoofd. Alleen bij de iPhone X, die is uitgerust met de geavanceerde Face ID-techniek, was het niet mogelijk om te ontgrendelen met het nephoofd.

Waarom Face ID beter is

Heel opvallend is dit overigens niet. Waar veel Android-toestellen alleen de frontcamera gebruiken om je gezicht te ‘scannen’, heeft de iPhone X extra sensoren aan boord om een 3D-scan te maken. De X gebruikt bijvoorbeeld infrarood om naar diepte te kijken en heeft technologie die weet wanneer je bewust naar het scherm kijkt, om vervolgens te ontgrendelen. Deze ‘aandachtsdetectie’ ontbreekt op veel andere toestellen; daar kun je ook ontgrendelen als je niet naar het display kijkt.

Face ID werd met de iPhone XS, XS Max en iPhone XR verder verbeterd, waardoor ontgrendelen op die telefoons nog iets sneller gaat dan bij de X. Ook de onlangs uitgebrachte iPad Pro 2018 heeft Face ID, en het is aannemelijk dat komende iPads ook over deze techniek beschikken. Een bijkomend voordeel is dat alle benodigde sensoren op de iPad verwerkt kunnen worden in de iets dikkere schermrand, waardoor een notch ontbreekt.

→ Lees ook de uitgebreide iPad Pro 2018 review

Meer over Face ID

Bron: Forbes
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen