‘Onderhandelingen over Apple iRadio wederom vastgelopen’

Wouter Nijsen
10 mei 2013, 9:56
1 min leestijd
‘Onderhandelingen over Apple iRadio wederom vastgelopen’

Vastgelopen onderhandelingen met platenlabels hebben er volgens de Financial Times voor gezorgd dat de komst van Apples radiodienst, die waarschijnlijk iRadio gaat heten, mogelijk nog later wordt. 

Volgens de krant heeft Apple de contracten met platenlabels Universal Music al rond, en de deal met Warner Music zou ook niet ver weg zijn. Sony Music gooit voorlopig echter roet in het eten, zo schrijft de Financial Times donderdag. Zij blijven Apples bod te laag vinden.

De krant licht toe dat Apple initieel met het lage bod van 6,5 dollarcent per 100 afgespeelde tracks kwam bij de platenlabels. Dit is ongeveer de helft van wat vergelijkbare internetradiodienst Pandora betaalt. Apple kwam later met een bod van 12,5 dollarcent per 100 afgespeelde tracks. Sommige insiders zijn echter van mening dat Apple wel meer kan betalen dan Pandora, omdat het genoeg kapitaal heeft en hoogstwaarschijnlijk veel gaat verdienen aan een dienst als iRadio.

Geen Spotify-kloon

iRadioVolgens de geruchten wordt Apple iRadio geen regelrechte Pandora- of Spotify-kloon. In de radiodienst van Apple geef je als gebruiker eerst je voorkeuren aan. iRadio blijft vervolgens nummers zoeken die bij die smaak passen. Als een nummer bevalt, krijg je natuurlijk de mogelijkheid om het in iTunes aan te schaffen.

De komst van Apples iRadio-dienst wordt al voorspeld sinds de komst van iTunes tien jaar geleden. Begin dit jaar werden in iOS 6.1 echter icoontjes gevonden met  de tekst ‘radio buy’, en de geruchten over onderhandelingen met platenlabels blijven dit jaar terugkomen in het nieuws.

Het wordt verwacht dat Apple iRadio wordt onthuld op de Worldwide Developers Conference in juni, maar die datum wordt onzekerder als alle deals nog niet rond zijn. Google schijnt ook met een streamingdienst te komen, aldus App Advice. Dus het is goed mogelijk dat Apple die aankondiging voor wil zijn.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Black Friday