‘Onderdelen iPhone 8 kosten Apple zo’n 248 dollar’

Rutger Otto
26 september 2017, 8:59
2 min leestijd
‘Onderdelen iPhone 8 kosten Apple zo’n 248 dollar’

De iPhone 8 en 8 Plus zijn duurder voor Apple om te maken dan de iPhone 7 en 7 Plus. Vorig jaar kostte de goedkoopste iPhone 7 nog 238 dollar aan onderdelen.

Lees verder na de advertentie.

Onderdelen iPhone 8

Dat blijkt uit een schatting van onderzoeksbureau IHS Markit, schrijft Bloomberg. Apple is 247,51 dollar kwijt aan onderdelen die nodig zijn om een iPhone 8 met 64GB aan opslagruimte te produceren. Dat is het instapmodel van de nieuwste iPhones. Daarmee zijn de materialen voor het toestel bijna tien dollar duurder dan die voor de iPhone 7 met 32GB van vorig jaar.

Ook in de Plusmodellen is een prijsstijging te zien. De goedkoopste iPhone 8 Plus bevat voor zo’n 288 dollar aan onderdelen. De goedkoopste iPhone 7 Plus van vorig jaar had voor 271 dollar aan materiaal.

iphone 8 hoesjes

Prijzen gestegen

De iPhones zijn dit jaar ook duurder geworden voor consumenten. Vorig jaar kocht je een iPhone 7 vanaf 769 euro, een iPhone 8 los kopen kan nu vanaf 809 euro. Dat is liefst 50 euro duurder, maar daarvoor heb je wel dubbel zoveel opslagruimte.

De extra kosten in onderdelen zitten volgens een analist van IHS met name in het geheugen, de camera en verwerkingskracht. “Die onderdelen hebben ervoor gezorgd dat het product is verbeterd. Dat is waar de hogere prijs vandaan komt.” Volgens Bloomberg zijn de duurste onderdelen in de iPhone 8 (Plus) de schermen. De iPhone 8 biedt nieuwe displays met True Tone-ondersteuning voor betere kleuren die zich aan het omgevingslicht aanpassen.

Alleen prijs van onderdelen

Vergeleken met de iPhone 7 zorgt de nieuwe module voor draadloos opladen voor 2 dollar aan extra kosten. De A11 Bionic-chip doet er ook 5 dollar bovenop en de grotere opslagvariant van 256GB verhoogt de prijs met 6 dollar.

IHS berekende alleen de kosten van de onderdelen. Daarbij komende kosten voor Apple voor het produceren en ontwikkelen van de toestellen, evenals marketing en distributie, is hier niet in doorberekend. Het is dus niet te zeggen hoeveel het bedrijf effectief per verkochte iPhone verdient op basis van deze cijfers.

Lees het laatste nieuws over de iPhone 8

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 8
Apple iPhone 8
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen