De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

Apple haalt Facebook vpn-app uit App Store na overtreden regels

Erwin Vogelaar
23 augustus 2018, 8:58
2 min leestijd
Apple haalt Facebook vpn-app uit App Store na overtreden regels

Apple zorgt dat Facebook zijn vpn-app Onavo Protect verwijdert van de App Store. De applicatie ging te ver met het verzamelen van data.

Lees verder na de advertentie.

Onavo Protect niet meer in de App Store

Facebook heeft zijn vpn-app Onavo Protect van de App Store verwijderd. De richtlijnen voor de winkel zijn eerder dit jaar namelijk aangepast en de app van Facebook past daar niet meer bij.

Specifiek geeft Apple aan dat apps geen informatie meer mogen verzamelen over welke andere apps zijn geïnstalleerd op het toestel van de gebruiker. Ook moeten apps duidelijk zijn over welke gegevens worden verzameld en hoe die informatie wordt gebruikt. Apple liet eerder deze maand al aan Facebook weten dat zijn Onavo-app tegen die richtlijnen in gaat, en nu heeft Facebook besloten de app te verwijderen.

onavo protect verwijdert

Eerder dit jaar schreven we al dat je op moest letten met Onavo Protect. Toen bleek al dat je door het installeren Facebook de mogelijkheid geeft om te zien welke andere apps je gebruikt en wat je met die apps doet. Met deze informatie krijgt Facebook bijvoorbeeld een waarschuwing als een app plots snel populair wordt, of een nieuwe feature in een app aanslaat.

Statement van Apple

Facebook beschreef het verzamelen van deze data wel in de app-beschrijving. Toch gaat het te ver volgens Apple. In een statement stelt het bedrijf:

“We werken hard om de privacy van gebruikers en databeveiliging in het hele Apple-ecosysteem te beschermen. Met de nieuwste update voor onze richtlijnen, hebben we expliciet duidelijk gemaakt dat apps geen informatie mogen verzamelen over welke andere apps op het apparaat van de gebruiker staan geïnstalleerd voor analyse of advertenties/marketing. Tevens moeten apps duidelijk maken welke gegevens van gebruikers worden verzameld en hoe die informatie wordt gebruikt.”

Alternatieve vpn

Zoek je een alternatieve vpn-dienst om jezelf te beschermen? We leggen uit wat vpn is, wat je er mee kunt en hoe je vpn op je iPhone instelt.

Lees het laatste nieuws over Facebook

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu