4 redenen om uit te kijken naar een iPhone met OLED-display

Lars Paijmans
17 januari 2017, 20:44
3 min leestijd
4 redenen om uit te kijken naar een iPhone met OLED-display

Dat Apple dit jaar de overstap maakt naar een iPhone met OLED-display is zo goed als zeker. Maar wat zijn nu de voordelen van een OLED iPhone 8 ten opzichte van het huidige iPhone-display?

Lees verder na de advertentie.

De voordelen van een OLED iPhone

Apples fabrikanten van de iPhone (waaronder Foxconn) bereiden zich al meer dan een jaar voor om de eerste Apple-smartphone met OLED-scherm te produceren. De geruchten hierover gonzen al jaren rond, maar wijzen allemaal naar eind 2017. Bovendien gebruiken twee Apple-producten al een OLED-scherm: de Apple Watch en de Touch Bar van de 2016 MacBook Pro. Als we de kenmerken van OLED vergelijken met die van het huidige LCD-display dat in de iPhone 7 zit, worden de verschillen al snel duidelijk. Dit zijn de voordelen die een OLED iPhone te bieden heeft.

OLED iPhone

1. Zwart was nog nooit zo mooi met een OLED-display

Als je wilt controleren of je met een LCD of OLED-display te maken hebt, kun je het beste naar de zwarttinten kijken. Deze zijn op een OLED-scherm namelijk veel dieper zwart dan op een LCD-scherm. Dit heeft te maken met de techniek die gebruikt wordt om beelden te produceren. OLED-pixels produceren hun eigen licht, terwijl een LCD-scherm backlightverlichting gebruiken. Dit betekent dat een OLED-scherm pixel voor pixel kan kiezen of deze verlicht wordt of niet. Moet een deel van het scherm zwart blijven, dan produceren de pixels simpelweg geen licht. Dit komt ook het contrast ten goede.

2. OLED-schermen hebben een grotere kijkhoek

LCD-schermen verschillen onderling enorm als het op de kijkhoek aankomt. Door speciale technieken te gebruiken kan dit gecompenseerd worden, maar in de regel hebben OLED-displays standaard al een nagenoeg perfecte kijkhoek. In het ergste geval krijgt het scherm een ietwat andere tint als je het vanuit een hoek bekijkt.

3. OLED biedt meer mogelijkheden voor kleuren

Apple liet met de iPhone 7 en het Wide Color Gamut-scherm (Brede kleurweergave) al zien dat ze kleurgebruik een serieus nemen. Was dit een voorproefje op de iPhone 8, die dankzij het OLED-display nog meer mogelijkheden heeft om kleuren levendiger weer te geven. Het probleem hierbij is dat OLED meer kleuren kan tonen dan films en software-programma’s momenteel gebruiken. Door deze kleuren fout te kalibreren kan dit gekke overdreven kleuren opleveren.

OLED iPhone accu

4. Een OLED iPhone is mogelijk energiezuiniger

Hoe energiezuinig het scherm van de iPhone is hangt direct samen met de accuduur. Reken er dus maar op dat Apple alles op alles zet om dit zo goed mogelijk te maken. Als we een LCD- en OLED-display naast elkaar leggen, hangt het vooral van het gebruik af welke van de twee het meest energiezuinig is. Zo vraagt OLED meer energie als je er felle kleuren met een hoge helderheid op weergeeft. Heb je echter meer zwarttinten waardoor OLED meer pixels uit kan zetten, dan gaat de accu juist langer mee. Zou Apple toch die Dark Mode voor iOS met iOS 11 introduceren? Hier zijn al meerdere verwijzingen naar opgedoken in de code van iOS, maar werd tot nu toe nog niet aangekondigd.

Met al deze voordelen vraag je je misschien terecht af waarom we in 2017 pas een OLED-iPhone krijgen. Dit heeft verschillende redenen, al is de belangrijkste dat Apple simpelweg veel voorbereidingen moet treffen om over te stappen op een volledig nieuwe schermtechniek. Dit verklaart ook de verwachting dat er dit jaar slechts één iPhone-model uitgerust wordt met een OLED-display. De iPhone 7S en iPhone 7S Plus vormen de kleine verbeteringen op de 7 en 7 Plus, terwijl de iPhone 8 met een nieuw design en OLED-scherm moet laten zien wat Apple te bieden heeft.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 8
Apple iPhone 8

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu