Hoe oled-schermen Apple voor het tweede jaar op rij problemen bezorgen

Lars Paijmans
23 april 2018, 9:16
2 min leestijd
Hoe oled-schermen Apple voor het tweede jaar op rij problemen bezorgen

Met de iPhone X liet Apple zien dat oled-schermen de nieuwe standaard zijn. Maar juist die schermen blijken nu voor het tweede jaar op rij voor problemen te zorgen.

Lees verder na de advertentie.

Hoe oled Apple wederom dwars zit

Dat de iPhone X een stroeve start had is een understatement. De telefoon verscheen twee maanden na de iPhone 8 en 8 Plus, en de voorraad was nog maandenlang erg beperkt. Hoewel Apple het nooit bevestigde zou dit alles te maken hebben gehad met een tekort aan oled-displays. Het was de eerste keer dat een iPhone deze verbeterde schermen kreeg, en ze waren allemaal afkomstig van een leverancier: Samsung.

Volgens het bedrijf uit Cupertino zou Samsung destijds de enige zijn geweest die producten afleverde met de goede kwaliteit. Het nadeel hiervan was dat Apple volledig afhankelijk was van een grote concurrent. Samsung kon hierdoor een relatief hoge prijs vragen. Dat zou ook één van de redenen van het flinke prijskaartje van de iPhone X zijn. Per toestel verdiende Samsung er bijna honderd dollar mee.

oled Apple

Toen Samsung tegen productieproblemen aanliep, had Apple vervolgens geen alternatief om op terug te vallen. Dat resulteerde in een zeer beperkte oplage in de eerste maanden na de release.

Om deze situatie te voorkomen, begon Apple al snel met het zoeken naar een tweede partij. LG bleek al snel de beste kandidaat, maar die samenwerking staat nu op losse schroeven. The Wall Street Journal (WSJ) schrijft dat LG moeite heeft om de productiedoelen te halen. LG loopt nu al achter op schema, terwijl de grootschalige productie meestal pas in juli op gang komt.

Is LG wel geschikt?

De bronnen van de WSJ stellen dat er intern discussie zou zijn ontstaan bij Apple. Daar zouden steeds meer mensen het erover eens zijn dat LG niet geschikt is als tweede bron voor oled-displays. Daarom gaat LG nu een derde proefronde in, iets wat bijna geen enkele leverancier hoeft te doen.

Ondertussen tikt de klok vrolijk door. Met september in aantocht heeft Apple nog maar weinig tijd om naast LG en Samsung nog een alternatieve leverancier te vinden die aan de strenge eisen voldoet. De kans bestaat dus dat Samsung wederom zijn productie flink zal moeten verhogen en daardoor opnieuw het alleenrecht heeft op de oled-schermen van de nieuwe iPhone XS en iPhone XS Max.

Lees ook: Alles wat we al weten over de iPhone XS Max

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone XS Max
Apple iPhone XS Max
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen