Oculus Rift komt voorlopig niet beschikbaar voor Macs

Rutger Otto
16 mei 2015, 13:01
2 min leestijd
Oculus Rift komt voorlopig niet beschikbaar voor Macs

Oculus heeft de ontwikkeling van zijn virtual reality-headset voor de Mac ‘gepauzeerd’ zodat de Windows-versie vroeg in 2016 gelanceerd kan worden.

Lees verder na de advertentie.

Oculus Rift voor Mac

Oculus maakte de beslissing via een blogspot bekend. Het bedrijf wil focussen op een ‘voor consumenten vriendelijke vr-ervaring van hoge kwaliteit’, schrijft Atman Binstock, de technisch directeur van het project. “We doen dit als eerst via hardware, software en content op Windows. Uiteindelijk ontwikkelen we ook voor OS X en Linux, maar voorlopige staat dat nog niet op de planning.”

Met de huidige technologische ontwikkelingen wordt reikhalzend uitgekeken naar de komst van Oculus Rift, waarmee gebruikers virtual reality kunnen ervaren. Toch is het niet gek dat het bedrijf de Mac voorlopig even opzij schuift. De benodigde specificaties zijn namelijk behoorlijk hoog.

oculus rift voor mac

Oculus specs

De uiteindelijke versie van de Rift krijgt een resolutie van 2160 x 1200 pixels op twee oogstukken. Om alles soepel te laten draaien is een hoge framerate benodigd, waarschijnlijk wordt de drager daarmee minder snel misselijk. Daarvoor zijn wel zware systeemeisen nodig. Zo moet er een 3,3 GHz Intel i5 4590 processor aan boord zijn, een NVIDIA GTX 970 of AMD 290 grafische kaart en 8 gigabytes aan werkgeheugen. Daarnaast is er minstens Windows 7 benodigd en moeten er twee usb-poorten vrij zijn.

In meer begrijpbare termen komt het erop neer dat slechts heel weinig van de momenteel verkrijgbare Macs de eisen aankunnen. Zelfs de 5K iMac (vanaf 2629 euro te koop). De Mac Pro zou het moeiteloos moeten draaien, maar die kost al 3049 euro en dan heb je er niet eens een monitor, toetsenbord of muis bij.

Virtual reality

Naast Oculus werken ook bedrijven als Sony, Samsung en HTC aan eigen headsets. De Samsung Gear VR is momenteel al op de markt. Apple zelf heeft nog geen plannen voor een virtual reality-bril naar buiten gebracht. Wel heeft het bedrijf patenten liggen die zoiets mogelijk moeten maken. Oculus Rift is vanaf begin volgend jaar beschikbaar voor consumenten. Een prijs en exacte datum is nog niet bekend.

Lees meer over de Mac

Bron: Oculus Rift
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu