Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Obama betuigt steun voor FBI in hackzaak met Apple

Rutger Otto
12 maart 2016, 10:37
2 min leestijd
Obama betuigt steun voor FBI in hackzaak met Apple

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zich uitgesproken over de zaak van Apple tegen de FBI. Dit zei Obama over over privacy en veiligheid.

Lees verder na de advertentie.

Obama Apple

Obama was te gast op het festival South by Southwest (SXSW) in Austin, waar hij sprak met de Texas Tribune over de strijd van Apple met de FBI. Hoewel de president niet inhoudelijk kon reageren, maakte hij wel opmerkingen over meer algemene onderwerpen zoals privacy en beveiliging.

Volgens Obama is het onmogelijk een ‘definitief’ standpunt in te nemen over de versleuteling van informatie. De president zegt dat Amerikaanse burgers concessies moeten maken in hun leven om privacy met veiligheid in balans te houden.

Geen ideale oplossing

Obama kan zich wel degelijk in het standpunt van Apple vinden, maar zegt dat een ondoordringbare versleuteling niet de meest ideale oplossing is. Hij zegt dat overheidsinstellingen de taak hebben om algemene veiligheid te handhaven en dat er bepaalde instrumenten nodig zijn om dat te kunnen waarborgen.

“Ik denk dat we per definitie geen absolute mening over deze kwestie kunnen vormen”, zei Obama. “Hoe goed is het om een apparaat helemaal ondoordringbaar te maken, terwijl er bijvoorbeeld een aanslag gepland kan worden of kinderporno gedeeld wordt.” In meer algemene zin zei de president dat er een balans gevonden moet worden tussen privacy en veiligheid.

De strijd tussen Apple en de FBI gaat om een iPhone 5C van één van de San Bernandino-schutters. De FBI wil dat Apple de iPhone hackt zodat er mogelijk meer informatie aan het licht kan komen, terwijl Apple dat te ver vindt gaan. Volgens het bedrijf van Tim Cook is het inbouwen van een achterdeurtje in de software van iOS rampzalig. Iedereen met een iOS-device zou daarmee in potentie slachtoffer kunnen worden van een criminele inbraak.

Achterdeurtje

Obama denkt dat een oplossing een zeer specifieke toegang tot persoonlijke data kan zijn. Een achterdeurtje voor maar één gebruiker dus. Maar om dat in te bouwen, moet er veel veranderd worden aan de software. Apple heeft al kenbaar gemaakt zijn veiligheid te willen opschroeven, mocht de FBI de zaak winnen, zodat achterdeurtjes alleen maar in specifieke gevallen werken.

Lees meer over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu