Placeholder
Redactie

Als het aan de NS (Nederlandse spoorwegen) ligt, zal de applicatie Trein, gemaakt door een Delftse student, binnenkort niet meer in de App Store te koop zijn.

https://www.iphoned.nl/wp-content/uploads/innovatieforganiseren.nl/wp-content/uploads/2007/10/ns-sociale-innovatie-in-de-cao.jpgMet Trein kun je gemakkelijk je route plannen, maar volgens de NS maakt de applicatie inbreuk op het merkrecht van het spoorbedrijf, ook zou de maker geen toestemming hebben gevraagd om gebruik te maken van de gegevens op de servers van de NS.

ICT-jurist Arnoud Engelfriet vraagt zich af of de NS in zijn recht staat: ”de NS zal moeten laten zien dat de databank van NS.nl echt meer is dan een afspiegeling van haar spoorboekje, en dat ze substantieel heeft moeten investeren om de gegevens uit de NS.nl reisplanner te maken op basis van wat al in het spoorboekje staat. Ik betwijfel of ze dat gaat lukken.”

Overigens is de NS ook bezig met een eigen iPhone applicatie.

[ad#daan]

 • Spotlights:

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

 • Ik vind beetje te ver gezocht, dan had NS maar zelf met zon programma moeten komen en niet nu ze zien dat het zo goed verkoopt zeggen van dat mag niet!

 • djery

  Dat is het probleem niet, de NS vindt dat de data die ‘Trein’ gebruikt niet openbaar is en alleen voor hun openlijk toegankelijk is.
  Al hoop ik dat ‘Trein’ gewoon mag blijven bestaan.

 • Badu

  De NS beseft zich niet van welke waarde een applicatie als ‘trein’ kan zijn voor gebruikers. In plaats van te vechten tegen deze maker, zouden ze juist de krachten moeten bundelen en dit soort initiatieven moeten omarmen. De NS toont zich momenteel een enorme slechte verliezer, en schermt met nutteloze claims wat betreft database-gebruik. Doet me een beetje denken aan de hetze die sommige software-ontwikkelaars voeren tegen hackers en third party ontwikkelaars. Die worden ook bij bosjes door Apple en Microsoft aangenomen?!

 • Pingback: Treinwijzer wacht op NS | iPhone Weblog | iPhoned.nl | iPhone()

 • Vervoorn Jan

  Het is een perfecte aplicatie. Hulde voor de student die het maakte. De NS werkt zelf ook aan iets, mijn suggestie, koop het, beloon de maker, uw reizigers zullen er blij mee zijn!