NS test telefoonmeldingen bij vergeten uit te checken

Rutger Otto
16 juni 2016, 9:08
2 min leestijd
NS test telefoonmeldingen bij vergeten uit te checken

De Nationale Spoorwegen is een test gestart met een speciale app, waarmee gebruikers een notificatie krijgen als ze langs een incheckpaal lopen maar vergeten uit te checken.

NS uitchecken meldingen

Nooit meer vergeten uit te checken. Het is iets waar je zelf aan moet denken, maar de NS probeert het je makkelijker te maken. Althans, dat blijkt uit de test die het spoorbedrijf recent is gestart. Numrush schrijft dat de NS gebruikmaakt van bluetooth beacons, waarmee gedetecteerd kan worden of je bij een incheckpaaltje bent. Loop je er zomaar voorbij, dan kun je een pushbericht krijgen dat je mogelijk niet hebt uitgecheckt.

De test is op dit moment gaande op station Utrecht Centraal en Schiphol. Er doen ongeveer 75 mensen mee, die allemaal een speciale app op hun telefoon hebben. Deze app staat via bluetooth in contact met de beacons die NS heeft opgehangen. Als de test blijkt te werken, dan kan deze techniek overal op stations zonder poortjes gebruikt gaan worden. Voorlopig is het niet meer dan een test.

Werk aan de winkel

De beacons werken op dit moment nog niet zoals het zou moeten. Zo gebruikt de NS beacons die Schiphol al had opgehangen, maar die zenden een verkeerd signaal. Daarom hangt het spoorbedrijf zelf beacons op. Verder is het een probleem dat gebruikers nog wel eens melding krijgen dat ze niet hebben uitgecheckt, terwijl dat wel is gebeurd.


Op screenshots van de speciale app is te zien waar gebruikers de afgelopen tijd hebben in- en uitgecheckt en hoe laat dat was. Via de instellingen kunnen schuifjes omgezet worden om meldingen in te schakelen bij het in- en uitlopen van het station en om meldingen te geven bij het vergeten van een check-out. De app kan gebruik maken van de bewegingssensoren van je iPhone, om nauwkeuriger te bepalen wanneer je aan het reizen bent. Volgens de NS vraagt dat wel iets meer van de batterij.

Het is onduidelijk wanneer de test ophoudt en of de NS de beacons-technologie op meer stations gaat inzetten. Op stations met poortjes is dat niet nodig. Uitchecken vergeten kan daar niet, omdat je per se door de gesloten poortjes moet.

Lees het laatste app-nieuws

Bron: Numrush
Categorie: Apps

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's