Apple en Nokia klagen elkaar aan voor patentinbreuk

Rutger Otto
22 december 2016, 9:13
2 min leestijd
Apple en Nokia klagen elkaar aan voor patentinbreuk

Apple heeft het weer aan de stok met een techbedrijf. Nokia klaagt Apple aan omdat het bedrijf inbreuk op patenten van Nokia zou hebben gemaakt, maar Apple vecht terug.

Lees verder na de advertentie.

Nokia rechtszaak tegen Apple

Nokia heeft verschillende aanklachten gedaan tegen Apple in Duitsland en de Verenigde Staten. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt op zijn website. Volgens Nokia pleegt Apple inbreuk op meerdere patenten. De rechtszaak is het gevolg van een onenigheid tussen Apple en Nokia over licentiekosten voor technologie van Nokia. Daarvan maakt Apple gebruik in iPhones en iPads.

Beide bedrijven spraken de afgelopen tijd met elkaar over het verlengen van de licentie, maar ze kwamen niet in overeenstemming. Daarom klaagt het Finse merk Apple nu aan omdat het bedrijf volgens Nokia niet wil betalen. Zodoende is Apple schuldig aan patentschending, redeneert Nokia, want dan worden de licenties zonder betaling gebruikt.

Het zijn flink wat patenten die Apple van Nokia in toestellen heeft: 32 in totaal. Hieronder valt bijvoorbeeld techniek voor de software, chips, schermtechnieken en antennes.

Apple slaat terug

Apple laat zich echter niet zomaar aanklagen. Volgens het bedrijf van Tim Cook vraagt Nokia te veel geld voor het gebruik van zijn patenten. Daarom heeft Apple in de VS een mededingingszaak aangespannen. Dat meldt Foss Patents.

Apple stelt dat Nokia onder eerdere afspraken probeert uit te komen, omdat het bedrijf zelf niet langer telefoons maakt. Normaal gesproken liggen de licentiekosten voor telefoonmakers onder elkaar een stuk lager, omdat het gaat om bepaalde standaarden die veelgebruikt worden voor de productie van mobiele apparaten. Daar zou Nokia nu dus vanaf willen stappen en daarom vraagt het bedrijf hogere tarieven voor dezelfde patenten.

Patenttrollen

Nokia zou volgens Apple hebben getracht om zijn patenten over te brengen naar andere bedrijven. Hierbij gaat het om zogeheten pattenttrollen, zoals Acacia en Conversant. Dit soort bedrijven doet in principe niet meer dan bekijken welke merken inbreuk maken op patenten die ze in beheer hebben, maar zelf niet actief gebruiken. Vervolgens klagen ze de betreffende bedrijven aan voor vaak veel geld.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bronnen: Foss Patents, Nokia
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu