NL Alert iPhone instellen: zo doe je dat in 3 stappen

Redactie
5 juni 2023, 10:51
2 min leestijd
NL Alert iPhone instellen: zo doe je dat in 3 stappen

De overheid stuurt vaak een NL Alert uit als test, zodat elke Nederlander kan nagaan of zijn of haar telefoon op de juiste manier is ingesteld. Op maandag 5 juni 2023 rond 12 uur wordt een nieuw controlebericht verzonden. In dit artikel lees je of je NL Alert-instellingen op je iPhone kloppen.

NL Alert iPhone instellen

De meeste telefoons zijn standaard ingesteld om NL Alerts te ontvangen. Sinds iOS 12.2 is ook je iPhone automatisch ingesteld voor NL Alert. Het kan echter geen kwaad om toch te checken of dat bij jouw iPhone ook het geval is. Om de melding van de overheid in te stellen, doorloop je de onderstaande stappen.

  1. Open de Instellingen-app van je iPhone;

  2. Ga naar ‘Meldingen’;

  3. Veeg helemaal naar beneden tot je bij ‘Noodmeldingen’ komt (zie screenshot hieronder);

  4. Tik op het schuifje als deze niet op groen staat.

NL alert instellen op iPhone

Wat is een NL Alert?

Het NL Alert is in het leven geroepen om mensen op de hoogte te brengen als er een noodsituatie in de buurt is. De overheid kan via deze meldingen mensen bereiken en zo informatie geven. Daarnaast kom je via NL Alerts te weten wat je moet doen. De melding komt alleen in de directe omgeving van de noodsituatie op smartphones terecht. Daarvoor maakt de overheid gebruik van zendmasten van providers.

De techniek werkt op basis van cell broadcast, wat je kunt vergelijken met een radiosignaal. Zelfs als het netwerk overbelast is, krijg je op je iPhone een NL Alert. Deze meldingen zijn gratis, anoniem en werken sinds het najaar van 2015 niet alleen op 2G- en 3G-netwerken, maar ook via 4G.

Eerstvolgende NL Alert

Een NL Alert wordt niet zomaar uitgegeven, maar alleen ingezet bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties. Denk hierbij aan een grote brand, aanslag of noodweer. Op maandag 5 juni 2023 stuurt de overheid een NL Alert controlebericht uit rond 12.00 uur. Dit dient als test voor mensen die willen controleren of hun mobiel op de goede manier is ingesteld.

NL Alert instellen: zo doe je dat op je iPhone

NL Alert instellen op Android

Heb je geen iPhone maar een Android-toestel, dan is het instellen eenvoudig, maar hoe je dat doet verschilt per toestel. Daarom heeft de Nederlandse overheid de instelhulp voor NL Alert online gezet.

Gebruikers kunnen per fabrikant en type telefoon bekijken hoe ze de melding instellen. Via de link hieronder kom je terecht bij zustersite Android Planet, waar alles netjes wordt uitgelegd.

→ Lees op deze pagina meer over NL Alert instellen op Android

Wil je altijd op de hoogte blijven van het Apple-nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten. Dan mis je nooit meer een Apple-nieuwtje!

Je leest een artikel dat eerder op onze website is verschenen. We hebben de informatie bijgewerkt en het artikel opnieuw gepubliceerd.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu