NL Alert-testbericht wordt morgen om 12:00 uur verstuurd
Michel van 't Klaphek

Morgen (4 juni) verstuurt de overheid een NL Alert-controlebericht. Wanneer je dit bericht ontvangt, weet je zeker dat jouw telefoon juist is ingesteld.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

NL Alert-controlebericht ontvangen op je iPhone

Bij het uitbreken van een grootschalige brand is het belangrijk dat omwonenden hier per direct van op de hoogte gesteld worden. Nog belangrijker is dat je weet wat je moet doen.

Dat is precies waar NL Alert voor zorgt. In het geval van een noodsituatie stelt de overheid je namelijk direct op de hoogte en geeft instructies via een tekstbericht. Denk hierbij aan grote branden, noodweer, gaslekkage of vervuiling van drinkwater.

Op maandag 4 juni om 12:00 uur wordt het volgende controlebericht verzonden. Hiermee kun je testen of jouw iPhone juist is ingesteld om berichten te ontvangen in het geval van een daadwerkelijke ramp. Lees ons tipartikel over het instellen van NL Alert op je iPhone om het bericht zeker weten te ontvangen.

Controleren kan geen kwaad

Vaak is handmatig instellen echter niet eens nodig. De meest recente telefoons, zoals de iPhone X, zijn immers al automatisch juist ingesteld. Eventjes controleren kan echter geen kwaad: je weet nooit wanneer het handig is. Ben je in het bezit van een Android-telefoon? Lees dan op onze zustersite Android Planet over NL Alert op Android instellen, omdat het hier per toestel verschilt wat je moet doen.

Moet altijd werken

De Nederlandse overheid verstuurt het testbericht via cell broadcast, vergelijkbaar met een radiosignaal. Het grote voordeel hiervan is dat de dienst altijd werkt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld sms-berichten, die niet altijd aankomen wanneer het netwerk overbelast is.

Aan het ontvangen van een NL Alert-controlebericht zijn geen kosten verbonden. Gebruik is eveneens anoniem: je naam en telefoonnummer worden niet herkend.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.