NL Alert controlebericht wordt vandaag om 12.00 verstuurd
Redactie

Vandaag om 12.00 uur verstuurt de overheid een NL Alert controlebericht. Hiermee moet duidelijk worden of jouw smartphone juist staat ingesteld om dit soort noodberichten te ontvangen.

NL Alert is een initiatief van de overheid, waarmee de Nederlandse bevolking massaal geïnformeerd wordt over noodsituaties. Denk aan een grote brand, extreem noodweer en nog veel meer. Met het controlebericht wordt gecheckt of de instellingen van je telefoon juist zijn om het bericht te kunnen ontvangen, mocht het daadwerkelijk nodig zijn. Inmiddels is de dienst al enkele tientallen keren ‘echt’ ingezet.

NL Alert controlebericht

Het NL Alert controlebericht wordt rond het middaguur verstuurd. Nederlanders kunnen zo checken of de instellingen van zijn of haar smartphone juist zijn ingesteld om het bericht te ontvangen. Wil je nu alvast checken of dit het geval is, lees dan ons artikel waarin we uitleggen hoe je het NL Alert instelt op jouw iPhone.

Over het algemeen staan de meeste iPhones zoals bijvoorbeeld de iPhone 6S automatisch al juist ingesteld om een NL Alert te ontvangen. Het is echter altijd goed om te controleren of dit zo is. Maak je gebruik van een Android-toestel, dan kun je terecht op deze pagina voor de juiste instellingen. Heb je een ander toestel dan een iPhone of Android, ga dan naar deze pagina om je instellingen te checken.

De Nederlandse overheid verstuurt het NL Alert controlebericht via het 2G-, 3G- en 4G-netwerk van KPN, T-Mobile en Vodafone. Vanaf 2016 wordt daar het 4G-netwerk van Tele2 aan toegevoegd. NL Alert maakt gebruik van het zogeheten cell broadcast, wat betekent dat de dienst altijd werkt. Sms-berichten worden juist niet ingezet, omdat dit voor problemen kan zorgen wanneer het mobiele netwerk overbelast is. Aan het ontvangen van een NL Alert zijn geen kosten verbonden. Ook blijf je als ontvanger anoniem, aangezien je naam en telefoonnummer niet worden herkend.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.