NL Alert controlebericht wordt morgen om 12.00 uur verstuurd
Lars Paymans

De overheid verzendt morgen (4 december) weer een nieuw NL Alert-controlebericht. Als je dit bericht ontvangt, weet je zeker dat jouw telefoon op de juiste manier is ingesteld om noodmeldingen te ontvangen.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Noodmelding op je iPhone

NL Alert is een initiatief van de overheid, waarmee Nederlanders bij noodsituaties direct massaal op de hoogte gesteld worden dankzij een berichtje. Als er een ramp gebeurt bij jou in de buurt, ontvang je vanzelf een NL Alert. In dat tekstbericht staat wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen.

Bij rampen waarvoor een NL Alert wordt uitgezonden, moet je denken aan bijvoorbeeld een grote brand, extreem noodweer of een terroristische aanslag. Op maandag 4 december ontvangt iedereen een testbericht, maar inmiddels is NL Alert al ruim 200 keer ingezet.

NL Alert controlebericht

Het NL Alert controlebericht wordt maandag om 12:00 uur verzonden. Wil je nu alvast checken of de instellingen van jouw iPhone goed staan om een NL Alert te ontvangen. Lees dan ons tipartikel over het instellen van NL Alert op je iPhone.

Over het algemeen is zelf instellen overigens al niet meer nodig. De meeste iPhones, zoals de iPhone 8 en iPhone X, zijn automatisch al juist ingesteld om een NL Alert te ontvangen. Ook bij ‘oudere’ toestellen hoef je vaak niets te doen. Even controleren of dat zo is, kan echter geen kwaad. Wil je NL Alert op Android instellen, dan verschilt het per toestel waar je de functie vindt.

Werkt altijd

De Nederlandse overheid verstuurt het NL Alert controlebericht via het 2G-, 3G- en 4G-netwerk van KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2. NL Alert maakt gebruik van het zogeheten cell broadcast, wat betekent dat de dienst altijd werkt. Sms-berichten worden juist niet ingezet, omdat dit voor problemen kan zorgen als het mobiele netwerk overbelast is. Aan het ontvangen van een NL Alert zijn geen kosten verbonden. Ook blijf je als ontvanger anoniem, aangezien je naam en telefoonnummer niet worden herkend.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.