Maandag 3 december om 12:00 uur krijg je een NL Alert-controlebericht
Michel van 't Klaphek

Morgen, 3 december, om 12:00 uur is het zo ver. Op dat moment stuurt de overheid een NL Alert-controlebericht uit. Zo check je of jouw iPhone juist is ingesteld.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

NL-Alert 3 december 2018

De overheid stuurt twee keer per jaar een controlebericht voor NL-Alert uit. Deze dienst wordt ingezet bij levensbedreigende en/of gevaarlijke situaties, zoals een grote brand, terroristische aanslag of extreem noodweer. De overheid waarschuwt je op dat moment via een bericht, en vertelt wat je moet doen.

NL Alert-berichten worden twee keer per jaar uitgezonden en maandag 3 december om 12:00 uur precies is het weer zo ver. Op dat moment gaat naast het luchtalarm ook je telefoon af. Het gaat hierbij om een controlebericht om te checken of jouw iPhone de melding kan ontvangen in het geval van een noodsituatie.

Een NL Alert ziet eruit als een normaal sms’je, maar dat is het niet. Omdat de berichten ook in noodsituaties bij iedereen moeten aankomen maakt de overheid geen gebruik van gewone telefoonnetwerken. Die kunnen op zo’n moment namelijk gemakkelijk overbelast raken. Een NL Alert-bericht moet altijd aankomen, ongeacht drukte.

Zo schakel je NL Alert in op je iPhone

In de meeste gevallen hoef je zelf niks in te stellen om de NL Alert-berichten te ontvangen: je iPhone staat waarschijnlijk al goed ingesteld. Heb je het vorige bericht, dat op 4 juni werd verzonden, echter niet ontvangen? Dan is het slim om je instellingen te bekijken.

Check ook ons artikel waarin we uitleggen hoe je NL-Alert instelt op je iPhone voor meer uitleg. Ontvang je het controlebericht morgen meerdere keren? Dan ben je waarschijnlijk rond 12:00 uur onderweg waardoor je verschillende zendmasten passeert. Het bericht dat op 3 december verzonden wordt is een controlebericht. Dit staat duidelijk aangegeven, dus maak je geen zorgen.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.