Zo denken de CEO’s van Nissan en Daimler over een Apple auto

Rutger Otto
3 maart 2015, 14:51
2 min leestijd
Zo denken de CEO’s van Nissan en Daimler over een Apple auto

De geruchten gaan dat Apple aan een eigen auto werkt. Maar wat vinden andere autoproducenten daar eigenlijk van? De meningen van Daimler en Nissan CEO’s zijn verdeeld.

Lees verder na de advertentie.

Wat zou er gebeuren als Apple een auto zou uitbrengen? We kunnen slechts gissen en weten niet eens zeker over het bedrijf uit Cupertino echt aan een voertuig werkt. De bazen van automerken Daimler en Nissan hebben in elk geval al op de geruchten gereageerd. De één is positief, de ander ziet het niet echt zitten dat Apple aan een auto werkt.

Daimler ligt er niet wakker van

carplay

Dieter Zetsche van Daimler snapt niet waarom Apple ineens auto’s zou willen maken. “Dat vind ik niet rationeel”, zei hij tegen de Australische website Motoring. “Waarom zou Apple zich gaan bemoeien met iets waar ze niets van weten? Beleggers zullen er ook niet blij mee zijn; die blijven waarschijnlijk ook liever bij iets wat ze begrijpen.”

“Als er een gerucht was dat Mercedes of Daimler smartphones zou gaan maken, zou Apple daar geen nacht van wakker liggen”, vervolgt hij. “Dat geldt ook voor mij, met alle respect voor Apple.”

Later zei Zetsche tegen Reuters dat Apple waarschijnlijk geen volwaardige auto’s zullen gaan bouwen. “Google en anderen willen meedoen, maar waarschijnlijk niet om auto’s te gaan bouwen. Wij moeten bekijken of we hun toepassingen kunnen gebruiken als verbetering voor de auto, totdat we afhankelijk van hen worden, dan zijn het concurrenten.”

apple auto

Nissan ziet voordelen

Carlos Ghosn van Renault-Nissan ziet het anders. Hij stelt dat als Apple met een elektrische auto op de markt komt, dat alleen maar gunstig voor henzelf is. “Als Apple het doet, is het duidelijk goed nieuws voor ons”, zegt hij tegen CNET. “Het feit dat een bedrijf van buiten de auto-industrie een elektrische auto wil maken is verfrissend.” Daarnaast zal Apple er alleen maar voor zorgen dat meer mensen bekend raken met elektrische auto’s, wat de verkoop van elektrische auto’s zoals de Nissan Leaf moet gaan verbeteren.

Apple auto

Het is nog niet bekend of Apple daadwerkelijk aan een (elektrische) auto werkt. Eerdere berichten meldden dat Apple in 2020 een auto wil afleveren. Dit project zou Titan heten en Apple zou experts van robotica en accu’s bij andere bedrijven proberen te werven. Tim Cook heeft gezegd dat hij de geruchten ook heeft gelezen ‘maar dat hij er niets over kan zeggen’.

Lees meer over Apple

Bron: CNET
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu