Dit weten we over Nintendo’s plannen voor iOS in 2016

Erwin Vogelaar
3 februari 2016, 17:00
3 min leestijd
Dit weten we over Nintendo’s plannen voor iOS in 2016

Gamegigant Nintendo gaat dit jaar los op iOS, maar wat is het Japanse bedrijf exact van plan? iPhoned zet de belangrijkste zaken op een rijtje.

Lees verder na de advertentie.

Nintendo iOS

Nintendo is druk bezig om een serieuze eerste stap te zetten op de smartphonemarkt. Het bedrijf heeft deze zet lang afgehouden, zodat bekende personages als Mario, Donkey Kong en Link exclusief beschikbaar blijven op de verschillende Nintendo-gameplatformen. Daar komt dit jaar verandering in, want Nintendo heeft een partnerschap met ontwikkelaar DeNa om voor maart 2017 maar liefst vijf games voor smartphones uit te brengen. Details over deze games en andere plannen worden steeds duidelijker.

Nintendo iOS

Miitomo

De allereerste iPhone-app van Nintendo heet Miitomo. Nintendo heeft vandaag bevestigd dat de app in maart gelanceerd wordt. Miitomo wordt meer een sociaal platform dan een game. Gebruikers kunnen in de app een Mii aanmaken, wat een klein poppetje is met het uiterlijk van de gebruiker dat ook op de Nintendo Wii U en 3DS wordt gebruikt. Met deze poppetjes kun je anderen bezoeken en met ze chatten. Ontmoet je mensen die je nog niet eerder gezien hebt? Dan wordt er alvast wat basisinformatie met elkaar gedeeld, zoals je hobby’s. De app wordt gratis, maar bevat waarschijnlijk wel in-app aankopen.

De tweede app

Nintendo heeft ook bevestigd dat de tweede app wél een echte game wordt. Deze game zal tevens een bekend Nintendo-personage bevatten. Zal het Mario zelf zijn? We hebben een hoop wensen voor Nintendo-games op onze iPhone, met aan top een uitgebreide Pokémon RPG. Toch tekenen we ook wel voor een unieke platformgame met Mario in de hoofdrol. Deze iPhone-game zal in tegenstelling tot Miitomo wel gewoon geld kosten, maar hoeveel precies is nog onduidelijk.

Aangezien Nintendo voor maart 2017 vijf apps wil uitbrengen, verwachten we later in 2016 op z’n minst nog een derde app van het bedrijf. De komende Pokémon-game Pokémon Go van Ingress-maker Niantic hoort overigens niet bij deze serie apps.

Nintendo Account

Tegelijk met Miitomo zal ook Nintendo’s accountsysteem lanceren. Vooralsnog werkt Nintendo nog met accounts die verbonden zijn aan een specifiek Nintendo-systeem. Daar gaat in maart verandering in komen met een overkoepelend accountsysteem, zodat de Nintendo-spelcomputers gekoppeld kunnen worden met de iPhone-apps. Dit kan betekenen dat je na het inloggen op beide systemen Mii’s kunt overzetten.

nintendo ios

Tevens zal er een beloningssysteem worden ingevoerd waarbij je punten kunt verzamelen door Nintendo-games op je iPhone te spelen. Met deze punten kun je onder andere korting krijgen op digitale Nintendo-spellen.

Smartphone wallpaper maken met Mario Maker

Tot het zover is flirt Nintendo al op andere manieren met smartphonegebruikers. Op deze Japanse website kun je een Nintendo-wallpaper maken voor je iPhone in de stijl van Super Mario Maker. Hoewel er geen Engelse taaloptie aanwezig is, spreekt het programma voor zich. Op het startscherm selecteer je een afbeelding voor smartphones, waarna je een type iPhone moet kiezen.

Nintendo iOS

Bouwen doe je door in het linkermenu een achtergrond te kiezen en vervolgens in de bovenste rij een element te pakken. Denk hierbij aan een paddenstoel of muntje, die je vervolgens in de wallpaper kunt plaatsen. Is je creatie klaar, dan kun je het plaatje opslaan door op het robotje te klikken.

Matig jaar voor Nintendo

Nintendo’s nieuwste spelcomputer, de Wii U, verkoopt niet al te best. Het afgelopen kwartaal verkocht het bedrijf inclusief de feestdagen nog geen 1,9 miljoen consoles, wat een stuk minder is dan de concurrentie. In 2015 draaide het bedrijf daarom ook minder omzet dan het jaar ervoor.

Dit jaar zal het bedrijf een nieuwe spelcomputer aankondigen, die op het moment van schrijven bekend staat onder de naam ‘Nintendo NX’. De verwachting is dat Nintendo onder deze naam een spelcomputer én handheld uitbrengt en deze apparaten met elkaar laat samenwerken. Of misschien is die handheld wel gewoon onze smartphone?

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen