Nintendo’s eerste app ziet gebruikers vertrekken

Rutger Otto
26 mei 2016, 11:55
2 min leestijd
Nintendo’s eerste app ziet gebruikers vertrekken

Miitomo, het app-debuut van Nintendo, maakte een vliegende start met ruim 10 miljoen downloads. Inmiddels lijkt het (soort van) sociale netwerk uitgestorven.

Lees verder na de advertentie.

Nintendo-app Miitomo

Alleen al het gegeven ‘de eerste mobiele app van Nintendo’ was voor veel mensen reden om Miitomo uit te proberen. Met de app maak je een eigen Mii-personage en kun je vrienden toevoegen. Doel van de app is om vrienden beter te leren kennen, dat doe je door antwoorden op vragen van de app te geven en die met elkaar te delen. Daarnaast kun je geinige nieuwe kleding kopen om je personage helemaal eigen te maken.

Aanvankelijk sloeg Miitomo aan, maar inmiddels zouden er veel gebruikers zijn afgehaakt. Dat blijkt uit onderzoek van SurveyMonkey. Het aantal wekelijkse gebruikers komt neer op zo’m 2,5 miljoen. Dat betekent dat nog slechts een kwart van alle 10 miljoen mensen die de app hebben gedownload, de game nog wekelijks openen.

miitomo

Domino-effect

Miitomo is meer een sociale app dan een game en daar loert altijd het gevaar van een domino-effect, zo stelt Arjun Lall van SurveyMonkey. “De waarde van de app komt van vrienden die er aanwezig zijn”, zegt hij. “Maar waarom zou je in het spel een coole nieuwe outfit aantrekken als niemand het ziet?” Een app als Miitomo leunt, net als andere sociale apps, helemaal op hoeveel van je vrienden of bekenden er actief zijn en blijven. Haken veel van hen af, dan blijft er weinig over om zelf nog terug te keren.

Volgens Lall is Miitomo een goed voorbeeld van hoe een app geen gegarandeerd succes is, zelfs niet als hij in het begin de hitlijsten aanvoert. Wel zegt Lall dat Nintendo een sterke start heeft gemaakt op het mobiele platform. “Het is duidelijk dat Nintendo een significant aantal mensen naar zijn apps weet te trekken.”

Meer Nintendo-apps op komst

Miitomo is wat dat betreft ook slechts een start. Veel smartphonebezitters kijken uit naar de eerste Nintendo-games met bekende personages. Het Japanse bedrijf heeft al toegezegd dat populaire game-franchises als Fire Emblem en Animal Crossing op de smartphone uitgebracht zullen worden, wanneer is nog onbekend.

Lees meer over apps

Bron: SurveyMonkey
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu