Opinie: Emoji gaan de verkeerde kant op, maar wij gaan graag mee

Erwin Vogelaar
21 juli 2017, 15:25
3 min leestijd
Opinie: Emoji gaan de verkeerde kant op, maar wij gaan graag mee

De nieuwste emoji van Apple in Unicode 10 zijn gedetailleerder dan ooit. De keuze voor meer diversiteit is daarnaast te prijzen, maar het aantal plaatjes wordt inmiddels ook best overweldigend.

Nieuwste emoji van Apple

In een preview heeft Apple deze week alvast wat emoji uit Unicode 10 laten zien. Unicode 10 is de nieuwste standaard set aan emoji waar Apple zijn eigen interpretatie aan geeft. Later dit jaar kunnen we er gebruik van maken op iOS, macOS en watchOS. Wat opvalt is dat de emoji bijzonder gedetailleerd zijn. Daarnaast is er steeds ruimte voor meer diversiteit en inclusiviteit. Dat is fantastisch, maar ook onoverzichtelijk.

Unicode Consortium

Nieuwe emoji worden gekozen door het Unicode Consortium. Deze organisatie ontvangt talloze voorstellen voor nieuwe emoji, bekijkt en bespreekt deze en voegt ze uiteindelijk wel of niet toe aan de collectie. Bedrijven, zoals Apple, kunnen er vervolgens voor kiezen om deze emoji toe te voegen aan hun systeem.

De grote techbedrijven kiezen ervoor om deze emoji op een eigen manier te interpreteren met een design dat past bij de stijl van het bedrijf. Hoewel de betekenis van elke individuele emoji bij Google, Samsung of Apple wel hetzelfde blijft, geeft elk bedrijf er een dermate andere draai aan dat de interpretatie flink kan verschillen. Maar het moet gezegd worden: Apple heeft absoluut de mooiste emoji. Zeker met de nieuwe lading geeft Apple de plaatjes meer detail dan ooit. Dit is het resultaat van een onomkeerbare trend.

Meer diversiteit

Emoji begonnen ooit met simpele smileys en symbolen. Rond het begin van dit decennium werden daar meer menselijk ogende symbolen aan toegevoegd. Denk aan een persoon die rent, danst of skiet. Omdat deze plaatjes steeds gedetailleerder werden, ontstond er ook kritiek. Want waarom is de rennende persoon een man? Waarom is de dansende persoon een vrouw?

Vervolgens zijn er steeds meer aanvragen bij het Unicode Consortium gedaan om de emoji diverser te maken. Naast een rennende man moest er namelijk ook een rennende vrouw bijkomen. Naast een gezin van een man, vrouw en kind, hoort er ook een gezin met twee mannen en twee vrouwen bij. Elke emoji moest tevens verschillende huidskleuren krijgen. Bij Unicode 11 in de toekomst wordt deze lijn nog verder doorgevoerd. Zo komen er waarschijnlijk roodharige emoji bij en emoji met gekruld haar.

Onoverzichtelijk

Misschien was het beter om blijven bij de simpele smileys en symbolen. Toen was emojigebruik namelijk nog overzichtelijk en hoefden we niet door een steeds langere lijst te scrollen om het juiste plaatje te vinden. Dat is echter een gepasseerd station. We kunnen nooit meer terug naar die tijd, want als er nu emoji verwijderd worden geeft dat alleen maar problemen.

Als we dan toch op deze route zitten en we het schip niet meer kunnen omkeren, laten we dan maar all the way gaan. Geef iedereen een plek in het rijke emojilandschap. Dit wordt onoverzichtelijk, maar als nodig is zodat iedereen zich op een persoonlijke en creatieve manier kan uiten, dan hebben we dat er graag voor over.

Wat vind jij van de richting die emoji op gaan? Worden het er te veel, of kan het niet uitgebreid genoeg zijn? Laat van je horen in de reacties.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's