Nieuwsoverzicht week 27: iPhone 6 voorkant uitgelekt en iOS 8 accuduur wordt beter

Gijs Ettes
5 juli 2014, 12:11
4 min leestijd
Nieuwsoverzicht week 27: iPhone 6 voorkant uitgelekt en iOS 8 accuduur wordt beter

Elke zaterdag zetten we in ons weekoverzicht het belangrijkste iPhone nieuws van de afgelopen dagen voor je op een rijtje. Zo ben je in een minuut of vijf weer helemaal bijgelezen over alle ontwikkelingen in de wereld van Apple!

Apps die de accu leegtrekken worden uitgeschakeld in iOS 8

ios 8 accuVanaf iOS 8 worden apps die op de achtergrond veel gebruikmaken van de iPhone processor automatisch door iOS beëindigd. Dankzij deze ingreep moet de accu van iPhones en iPads langer meegaan. iOS 8 gaat streng ingrijpen op apps die op de achtergrond blijven draaien, maar daar teveel energie van de processor voor opeisen. Dit heeft namelijk veel invloed op de batterij. Door deze apps automatisch af te sluiten hoopt Apple de levensduur van accu’s te kunnen verlengen. Apple toont de ingreep in WWDC sessie ‘Writing Energy Efficient Code, Part 2‘, die op de website van Apple te bekijken is (vanaf minuut 7:30). Apps die veel vragen van processor en accu worden afgesloten en de ontwikkelaar krijgt een waarschuwing en het verzoek om het probleem op te lossen. Waar de grens precies ligt qua verbruik, geeft Apple overigens niet aan. Apps die aan blijven staan maar weinig invloed uitoefenen op processor of batterij, blijven gewoon op de achtergrond draaien.

‘Foto’s tonen glazen voorkant iPhone 6 met afgeronde hoeken’

iphone 6 voorkant iPhone nieuwsEerder gingen er al geruchten dat de massaproductie van de iPhone 6 in juli zou starten en dankzij een nieuw lek lijkt dat niet eens zo ondenkbaar. Twitter-lekker Sonny Dickson heeft foto’s in handen gekregen van de glazen iPhone 6 voorkant die bedoeld zou zijn voor het 4,7 inch-model. Wat opvalt aan de kiekjes van de iPhone 6 voorkant zijn de afgeronde hoeken die bovendien iets toelopen. Dit zou het voor gebruikers gemakkelijker moeten maken om met een vinger over het display te vegen en te swipen. Veel apps, zoals Safari, maken al gebruik van veegbewegingen aan de zijkant van het scherm voor snelle navigatie. Overigens gaan ook al langer geruchten dat het 4,7 inch-model van de iPhone 6 een hogere schermresolutie krijgt van 1704 bij 960 pixels. Daarnaast zou Apples nieuwe A8-chip aan boord zijn, alsmede een verbeterde gpu en camera.

Onderzoek: smartphonebezitters gebruiken gemiddeld 26 apps

nielsen appsHoewel we met z’n allen steeds meer tijd aan apps besteden, is het aantal apps dat we daadwerkelijk gebruiken de afgelopen jaren weinig veranderd. Uit onderzoek van Nielsen blijkt dat de maandelijks besteedde tijd aan apps is gestegen van 18 uur en 18 minuten in 2011 tot 30 uur en 15 minuten eind 2013. In dezelfde periode steeg het aantal gebruikte apps van ruim 23 tot 26. Vooral sociale apps zijn populair. Zoals je ziet in het overzicht hiernaast zijn sociale apps en apps om mee te zoeken verreweg het meest populair. We gebruiken ze per maand gemiddeld bijna 11 uur. Kijk je juist naar de groei in de tijd die we aan apps besteden, dan springen fotografie- en entertainment-apps (waaronder games) eruit. Ook apps om nieuws mee te lezen, worden steeds populairder. Het gebruik steeg van één uur in 2012 naar ruim anderhalf uur in 2013.

‘Apple voorziet Siri van zelflerende spraakherkenning’

siri spraakherkenning grootBedrijven als Microsoft en Google gebruiken al zelflerende software voor bijvoorbeeld Cortana en Google Now, maar Apple bleef met Siri achter. Nu lijkt het bedrijf de spraakherkenning van Siti zelflerend te gaan maken met een eigen team. Naar verluidt heeft Apple een groep software-ontwikkelaars en onderzoekers van Nuance bij elkaar gebracht om aan een nieuwe versie van Siri te werken. Dat bedrijf werd vorig jaar door Apple overgenomen en is verantwoordelijk voor de spraakherkenning van de virtuele assistent. Siri moet opboksen tegen Microsofts Cortana en Googles Google Now, die werken met zelflerende spraakherkenning, ook wel een artificial neural network genoemd. Dezelfde techniek gebruikt Microsoft voor Skype, dat live het gesproken woord vertaalt in een andere taal.

Ook deze 9 automerken gaan Carplay integreren

carplay automerken grootApple heeft afgelopen week negen nieuwe partners bekendgemaakt die in hun toekomstige auto’s CarPlay gaan integreren. Het is de eerste uitbreiding van de lijst automerken die afgelopen maart werd geïntroduceerd. Aan de lijst van namen worden Abarth, Alfa Romaeo, Audi, Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep, Mazda en Ram toegevoegd. Al deze fabrikanten zullen in de toekomst auto’s op de markt brengen die CarPlay ondersteunen. Eerder kondigde Audi al aan dat het plannen heeft om CarPlay in hun auto’s te ondersteunen. Het bedrijf heeft gezegd dat hun eerste wagen met het systeem volgend jaar in Europa zal verschijnen. De Verenigde Staten moeten met een eerste CarPlay Audi in 2016 nog een extra jaar wachten. Dit jaar komen overigens de eerste auto’s met CarPlay ondersteuning uit. Daaronder zijn vierwielers van onder meer Hyundai, Ferrari, Mercedes-Benz en Volvo.

Lees ook:

Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's