Nieuwe simkaart hack werkt met sms
Roel van Hout

Er is een nieuwe simkaart hack opgedoken die kwaadwillenden in staat stelt om binnen twee minuten je simkaart open te breken. Een vierde van alle simkaarten is er kwetsbaar voor.

De zwakte werd ontdekt door een Duitse onderzoeker, die in The New York Timessimkaart hack stelt dat hij enkel een telefoonnummer nodig heeft om enkele minuten later vanaf afstand diens SIM kaart te gebruiken en de data eraf te halen. Ongeveer 25 procent van alle simkaarten wereldwijd, ongeveer 750 miljoen simkaarten, bevat het zwakke punt waar de hack gebruik van maakt.

Door een sms naar een telefoonnummer te versturen die zogenaamd van de mobiele aanbieder van de klant afkomstig is, reageert de telefoon met een foutmelding waarin de beveiligingssleutel van de telefoon te lezen valt. Een tweede bericht met daarin de sleutel, vermomd als software-update, installeert een virus die de hacker toegang biedt tot de simkaart.

Is jouw iPhone kwetsbaar voor de nieuwe simkaart hack?

Dat is helaas niet na te gaan: de hack werkt alleen met simkaarten die van een oudere beveiligingsmethode genaamd ‘Data Encryption Standard’ gebruikmaken. Het is niet duidelijk voor welke simkaarten dit geldt.

Er is nog geen reden voor paniek: de onderzoeker heeft de te zetten stappen nog niet openbaar gemaakt, maar wel mobiele aanbieders al ingelicht zodat die maatregelen kunnen treffen.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.