Nieuwe Opera-browser heeft ingebouwde VPN-dienst

Rutger Otto
21 april 2016, 12:03
2 min leestijd
Nieuwe Opera-browser heeft ingebouwde VPN-dienst

De nieuwe browser van Opera heeft standaard een VPN-dienst aan boord. Wel zo veilig, maar slecht nieuws voor Netflix-gebruikers: naar het Amerikaanse aanbod kijken kan nog steeds niet.

Lees verder na de advertentie.

Opera VPN

De nieuwste ontwikkelaarsversie van de Opera-browser is uitgebracht, met de handige feature van een ingebouwde VPN-dienst. Daar hoef je niet voor te betalen, je hebt er zelfs geen account voor nodig.

In de browser voor ontwikkelaars (technisch gezien gewoon een bèta), is er slechts keuze uit drie landen voor je VPN: de Verenigde Staten, Canada en Duitsland. Later, in een stabielere versie, worden meer landen toegevoegd, zo belooft Opera.

Veilig en anoniem surfen

Met een VPN-dienst wordt alles wat je online doet, standaard versleuteld via een externe verbinding. Het is voor kwaadwillenden dan veel lastiger om te traceren wat je aan het doen bent en waar je bent. Schakel je bijvoorbeeld de Amerikaanse VPN in, dan lijkt het alsof je vanuit de VS op internet zit. Dat is handig voor diensten als Netflix, die in verschillende landen andere content aanbiedt. Helaas heeft Netflix de VPN-dienst van Opera geblokkeerd en kun je geen buitenlandse films en series kijken. Wel kun je door het aanbod bladeren.

Om gebruik te maken van de VPN-service, moet je naar de instellingen van de browser gaan. Bij ‘Privacy & beveiliging’ vink je ‘Enable VPN’ aan. Ga je vervolgens browsen, dan kun je de VPN links van de zoekbalk inschakelen en op het land naar keuze zetten. Ook zie je in de popup precies hoeveel data je al verbruikt hebt via de VPN.

Volgens Opera maakt de dienst gebruik van 256-bit encryptie. De VPN is afkomstig van provider SurfEasy, dat Opera vorig jaar overnam. Iedereen kan de ontwikkelaarsversie van Opera gebruiken. Je downloadt ‘m gratis van deze webpagina voor Windows en Mac.

Lees ook: Netflix moet van VPN-verbindingen afblijven

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu