‘Oplossing nieuwe Spectre- en Meltdown-bug kan apparaten vertragen’

Lars Paijmans
22 mei 2018, 9:00
2 min leestijd
‘Oplossing nieuwe Spectre- en Meltdown-bug kan apparaten vertragen’

Na het ontdekken van de grote Spectre- en Meltdown-bugs in januari, zijn er vandaag nieuwe kwetsbaarheden in chips gevonden die ook in iPhones en Macs zitten.

Nieuwe gevolgen Spectre- en Meltdown-bugs ontdekt

Intel en Microsoft presenteren vandaag hun bevindingen over de nieuwe kwetsbaarheid, die honderden miljoenen chips wereldwijd treft. Met de naam ‘Variant 4’ waarschuwen de twee bedrijven voor een nieuwe methode die gevoelige gebruikersinformatie kan prijsgeven.

Omdat de bugs in chips van Intel, ARM en AMD zitten, heeft bijna iedere computer en smartphone ermee te maken. Dat geldt dus ook voor Apples iPhone en Mac. Toen in januari bekend werd hoe ingrijpend Spectre en Meltdown konden zijn, had Apple al snel een update klaarstaan om de nodige maatregelen te nemen.

Spectre iOS

Nu blijkt dus dat die maatregelen niet alle open deuren dichten. De onderzoekers categoriseren Variant 4 als een ‘medium risico’, omdat een aantal van de kwetsbaarheden met eerdere updates al verholpen zijn. Wat overblijft, zijn onder meer methodes om je cpu voor de gek te houden en gevoelige info op onveilige plekken te laten opslaan. Daarna is het voor hackers een stuk gemakkelijker om deze gegevens buit te maken.

Gaan updates apparaten vertragen?

Intel bevestigt dat er al een update is gemaakt voor software-verkopers en fabrikanten die deze nieuwe fouten oplost. Ook ARM en AMD zeggen aan een fix te werken en raden iedereen aan om altijd de nieuwste updates te installeren. Uit tests is gebleken dat deze oplossingen de chips (en daarmee de apparaten) kunnen vertragen. Zo merkte Intel een vertraging tussen de twee en acht procent na het updaten. Het is nog niet duidelijk welke invloed een mogelijke update op Apples apparaten kan hebben.

Op het moment van schrijven heeft Apple nog niet gereageerd. Het is dan ook onduidelijk of het nog nodig is om iOS en macOS te updaten om de nieuwe fouten te verhelpen. Zodra we hier meer over weten, werken we dit bericht bij.

Lees ook: Deze Apple-apparaten zijn kwetsbaar voor de Spectre-beveiligingsbug

Bron: CNET
Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen