Apple presenteert dunste en lichtste MacBook ooit

Rutger Otto
9 maart 2015, 18:34
3 min leestijd
Apple presenteert dunste en lichtste MacBook ooit

Apple heeft vandaag de nieuwe MacBook onthuld. Hij heet gewoon MacBook, is verkrijgbaar in drie kleuren en dunner dan ooit. De nieuwe laptop is vanaf volgende maand verkrijgbaar.

Lees verder na de advertentie.

Alles over de nieuwe Macbook

Apple heeft zijn dunste notebook ooit gemaakt. Met 13,1mm dik is de nieuwe MacBook nog dunner dan de MacBook Air. Hij weegt slechts 900 gram. De nieuwe MacBook wordt overigens niet Air of Pro genoemd, maar heet gewoon ‘MacBook’ en zal naast de MacBook Air en Pro bestaan. De huidige modellen worden geüpdatet met snellere processors en nieuwe aansluitingen en mogelijkheden.

MacBook scherm

De MacBook heeft een 12-inch Retina display met een resolutie van 2304 x 1440, goed voor 3 miljoen pixels, en een aspect ratio van 16:10. De MacBook heeft met 0,88 mm het dunste display dat een Mac ooit heeft gehad. Volgens Apple is dit het meest efficiënte en mooiste scherm van het bedrijf tot nu toe. Het scherm heeft een kijkhoek van 178 graden en het glas loopt door tot de randen.

nieuwe Macbook

Compleet nieuw toetsenbord

Apple heeft voor deze MacBook een compleet nieuw toetsenbord ontwikkeld. Dat was nodig om hem in deze enorm dunne notebook te krijgen. Zo is ook het keyboard een stuk dunner dan voorheen. Onder de toetsen is een nieuw mechanisme bedacht om het typen stabieler te laten verlopen. De toetsen zijn volgens Apple 17 procent groter dan voorheen, maar ook 40 procent dunner. Het toetsenbord kan nog steeds voorzien worden van backlight.

Force Touch trackpad

Het trackpad in de MacBook is volledig vernieuwd en voorzien van Force Touch, een functie die bekend is van de Apple Watch. Dat betekent dat hij drukgevoelig is, zodat het herkent hoe hard je de trackpad indrukt. Als je gebruikmaakt van deze ‘Force Click’ worden bepaalde acties in werking gezet. Wanneer je bijvoorbeeld hard klikt op een woord in de Safari-browser, wordt dat meteen opgezocht op Wikipedia. Om je te assisteren bij het gebruiken van de trackpad, geeft hij je nu ook haptische feedback, wat betekent dat je een kleine trilling voelt als je acties uitvoert.

nieuwe macbook

MacBook van binnen

Tevens is de nieuwe MacBook de eerste die geen ventilator aan boord heeft. De notebook moet dan ook de stilste MacBook tot nu toe zijn. Aan boord is een Intel Core M-processor die heel efficiënt werkt, maar ook voldoende snelheid moet bieden voor veeleisende gebruikers. Deze chip gebruikt slechts 5 watt aan energie en genereert daardoor minder hitte. Een ventilator is daardoor niet nodig.

Verder is hij beschikbaar met 8GB werkgeheugen en 256GB of 512GB aan ssd-opslag.

Een groot deel van de MacBook is gevuld met batterijen die de contouren van de MacBook beter benutten. Hierdoor kun je de hele dag met de nieuwe MacBook doen. Je kan er bijvoorbeeld 9 uur lang mee op wifi surfen. De gemiddelde accuduur zal tussen de 9 en 10 uur liggen.

Slechts één aansluiting

De nieuwe MacBook heeft maar één aansluiting, volgens de nieuwe usb c-standaard. De aansluiting is multifunctioneel en je kunt er vijf verschillende kabels op aansluiten: de oplader, usb, een lightning-kabel, hdmi en vga. Daarvoor is wel een verloopstekkertje nodig en die is niet goedkoop. Je betaalt er 89 euro voor in de Apple Store.

macbook aansluiting

MacBook prijs en kleuren

De MacBook komt beschikbaar in drie kleuren die je kent van iOS-apparaten: spacegrijs, goud en zilver. Het apparaat gaat 1449 euro kosten voor het 256GB-model en 1799 euro voor de 512GB-variant en is vanaf 10 april te koop.

Het laatste nieuws over Apple

Categorieën: Apple, Devices
Thema: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple MacBook
Apple MacBook
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen