‘Nieuwe iOS-malware kan iPhones bespioneren via microfoon en locatie’

Lars Paijmans
28 november 2018, 10:28
2 min leestijd

Een vorm van Android-malware die vorig jaar werd ontdekt, lijkt nu ook op iOS te zijn opgedoken. De kwaadwillende software kan je locatie achterhalen en microfoon gebruiken om je af te luisteren.

Lees verder na de advertentie.

Nieuwe iOS-malware ontdekt

Motherboard schrijft vandaag een onderzoek van antivirusbedrijf Kaspersky Lab in handen te hebben die de malware beschrijft. Het onderzoek is nog niet openbaar gemaakt, dus beschouwen we de informatie vooralsnog als een gerucht.

De software zou door het Italiaanse bedrijf Negg gemaakt zijn. Vorig jaar werd een soortgelijke techniek gebruikt om op Android-telefoons in te breken. Nu wordt er ook een variant verkocht die werkt op iPhones.

iOS malware

Kaspersky vermoedt dat de malware misbruikt maakt van een specifieke functie in iOS. Deze moet eigenlijk gebruikt worden door werkgevers om de telefoon van werknemers te beheren. Staat deze optie aan, dan kan de malware er op inbreken en zonder dat de gebruiker het weet de microfoon aftappen en de locatie uitlezen.

Apple zou nog niet gereageerd hebben op het onderzoek, bovendien is het niet duidelijk hoe de malware precies op een iPhone terechtkomt. Kaspersky speculeert dat kwaadwillenden zich voordoen als providers met een nep-website, om op die manier gebruikers voor de gek te houden en te overtuigen om een bestand te installeren.

Malware op iOS is zeldzaam, maar niet onmogelijk

Hoewel malware op iOS een stuk zeldzamer is dan op Android, komt het zo nu en dan wel voor. Overheden van over de hele wereld hebben hier grof geld voor over, omdat ze hierdoor bijvoorbeeld toegang kunnen krijgen tot de gegevens van verdachten.

Totdat het onderzoek gepubliceerd wordt, is het lastig om concrete tips te geven om te voorkomen dat jouw iPhone ook geïnfecteerd wordt met deze software. Wel is het zoals altijd slim om altijd kritisch te zijn als een website je vraagt om een bestand op je iPhone te installeren. Zodra deze vraag verschijnt is het slim om eerst de oorsprong van de website goed te controleren, zodat je zeker weet dat je een betrouwbare partij tegenover je hebt.

Lees meer over Apple

Bron: Motherboard
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen