Dit is waarom Apple tóch een nieuwe HomePod uit heeft gebracht

Yannick Chalkiopoulos
3 februari 2023, 11:37
3 min leestijd
Dit is waarom Apple tóch een nieuwe HomePod uit heeft gebracht

Het leek erop dat er nooit een opvolger zou komen voor de HomePod. Waarom heeft Apple dan toch een nieuwe HomePod uitgebracht?

Lees verder na de advertentie.

Tegenvallende verkoop HomePod

In 2017 onthulde Apple de HomePod, de eerste speaker van het bedrijf. De slimme speaker was te koop voor 349 euro en had door deze hoge prijs te maken met tegenvallende verkoopcijfers.

Daarna maakte Apple een kleine versie van de speaker, de HomePod mini. Na het succes van de HomePod mini besloot Apple in 2021 te stoppen met de verkoop van de grotere broer.

Afgelopen maand verraste Apple door tóch een tweede HomePod uit te brengen. De tweede generatie lijkt erg op zijn voorganger, zowel qua prijs als qua design. Waarom besloot Apple dan toch om de slimme speaker nieuw leven in te blazen?

HomePod update

Er is nu meer vraag naar grote speakers

Volgens Matthew Costello, medewerker bij Apple op het gebied van hardware, is de vraag naar een grote speaker nu groter dan een aantal jaar geleden. Het streamen van bijvoorbeeld muziek en films is populairder dan ooit, waardoor ook de vraag naar een goede speaker is gegroeid. Door deze hoge vraag en door het succes van de HomePod mini besloot Apple een tweede HomePod te lanceren.

Volgens Costello was het niet nodig om het design op de schop te nemen, omdat de eerste HomePod al fantastisch geluid had. De tweede generatie is daarom niet heel veel veranderd: de speaker is iets kleiner dan de eerste generatie en heeft een touchscreen als bedieningspaneel. Ook de tweede generatie is – in tegenstelling tot de HomePod mini – verkrijgbaar in slechts twee kleuren.

Onmogelijk om te verbinden met eerste generatie

Costello ging ook in op een aantal keuzes die gemaakt zijn in het productieproces van de tweede generatie HomePod. Zo is het niet mogelijk om de HomePod 2023 te verbinden met de eerste generatie van de speaker, terwijl je met twee nieuwe HomePods juist stereogeluid krijgt.

Lees ook: HomePod 2023 review round-up: speaker met uitstekend geluid

Volgens Costello is specifiek hiervoor gekozen, omdat het geluid van de tweede HomePod verschilt met het geluid van de oude speaker. Dit verschil zorgt ervoor dat het stereogeluid niet optimaal is, waardoor Apple ervoor heeft gekozen om de eerste en tweede generatie niet op elkaar aan te kunnen sluiten. Als je nu dus stereogeluid wilt, moet je twee nieuwe speakers kopen.

HomePod 2023

Daarnaast lichtte Costello toe waarom de HomePod Wifi 4 heeft, terwijl de meeste Apple devices inmiddels Wifi 6 hebben. Volgens Costello was het niet nodig om de slimme speaker de nieuwere wifi te geven, omdat functies zoals Siri al goed werken bij Wifi 4. Bovendien is Wifi 4 energiezuiniger, waardoor Apple voor deze wifi-standaard heeft gekozen.

Nieuwe HomePod kopen? Check de beste prijzen

Ben jij van plan om de nieuwe speaker van Apple te kopen? Check dan de beste prijzen in onze prijsvergelijker, zodat je zeker weet dat je de beste deal te pakken hebt!

Apple HomePod 2023 prijzen vergelijken

Nieuw

€ 349,-

Bekijk beste prijs

Wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten. Dan mis je nooit meer een Apple-nieuwtje!

Bron: MacRumors
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple HomePod 2023
Apple HomePod 2023

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu