De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

De nieuwe Apple TV is hier, en dit is er allemaal verbeterd

Rutger Otto
9 september 2015, 19:55
3 min leestijd
De nieuwe Apple TV is hier, en dit is er allemaal verbeterd

Zoals verwacht heeft Apple vanavond de nieuwe Apple TV officieel gepresenteerd op zijn september-event. De settopbox is op een groot aantal fronten verbeterd en hierna lees je er alles over.

Lees verder na de advertentie.

Nieuwe Apple TV met App Store onthuld

De nieuwe Apple TV heeft een grote focus op het spelen van casual games. De nieuwe settopbox heeft daarvoor betere hardware, een nieuwe afstandsbediening en een App Store om spelletjes te downloaden. Tim Cook noemt apps ‘de toekomst van tv’. Apple wil met de settopbox niet de concurrentie aangaan met high-end spelcomputers als de PlayStation 4 en Xbox One. In plaats daarvan richt het bedrijf zich op mensen die zo nu en dan een spelletje tussendoor spelen.

Niet alleen dat, Apple TV richt zich ook op andere dingen dan video en games. Zo toont Apple mogelijkheden om via het kastje kleding te shoppen. Verder krijg je ook direct toegang tot Apple Music, zodat je muziek op je tv kunt afspelen.

apple tv remote

Touchpad

Om dat mogelijk te maken, is de Apple TV voor het eerst uitgerust met een afstandsbediening met knoppen én een glazen touchpad. Met het touchpad scrol je met veegbewegingen door de content en kun je doorspoelen en terugspoelen. Ook kun je er games mee besturen, zoals het populaire iOS-spelletje Crossy Road. Door de afstandsbediening te bewegen, is het eveneens mogelijk spelletjes te spelen. Het besturingssysteem van de settopbox heet tvOS en is gebaseerd op iOS 9. De interface heeft een make-over gekregen, zodat hij helemaal fris oogt. Volgens Apple ligt de focus nog meer op de content. Het scherm toont direct veel informatie over programma’s en films.

apple tv siri

Siri

Eén van die knoppen is voor Siri, waarmee je direct naar de stembediening gaat. Je kunt Siri gebruiken om video’s te vinden. Ook tof als je een zin niet hebt verstaan, vraag je: “Wat zei ze?”. Siri spoelt dan terug naar de laatste gesproken zin. Tijdens het kijken van een film kun je vragen welke acteurs er in spelen, het antwoord verschijnt onder in beeld, zonder de film te onderbreken. Op die manier kun je ook andere info opvragen, zoals sportuitslagen of het weerbericht.

Hardware en prijzen

Vanzelfsprekend heeft de nieuwe Apple TV veel krachtigere hardware dan zijn voorganger; zo is er een snellere A8-chip aan boord zijn die we kennen van de iPhone 6 en 6 Plus. Interessant is de aanwezigheid van een App Store en een universele zoekfunctie. Die laat gebruikers in één keer binnen meerdere bronnen zoeken. Zoek je bijvoorbeeld een bepaalde film of tv-serie, dan worden niet alleen de zoekresultaten uit iTunes getoond, maar ook die van Netflix en Amazon.

De Apple TV is voorzien van een hdmi- en ethernet-poort. Het kastje communiceert via Bluetooth met de afstandsbediening. Deze kun je opladen met een lightningkabel en gaat drie maanden op een volle lading mee.

apple tv achterkant connecties

Prijs

De Apple TV kost 149 dollar voor de 32GB-versie en 199 dollar voor de 64GB versie. Vanaf eind oktober ligt hij in de winkel. De settopbox komt naast de bestaande Apple TV (van 79 euro) in de winkel te liggen. Die opslag is voornamelijk bedoeld voor het downloaden van apps, aangezien voor het streamen van media weinig geheugen benodigd is.

Lees het laatste nieuws over de Apple TV

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple TV
Apple TV

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu