Opinie: wat Apple van plan is met de nieuwe MacBook

Rutger Otto
11 maart 2015, 13:00
4 min leestijd
Opinie: wat Apple van plan is met de nieuwe MacBook

Tijdens het Spring Forward-event deze week was niet de Apple Watch, maar de nieuwe MacBook de verrassing van de avond. Wat is Apple van plan met deze extreem dunne en lichte notebook?

Lees verder na de advertentie.

Nieuw in de MacBook-familie

macbook

Het nieuwe model heet simpelweg ‘MacBook’ en zal naast de MacBook Air en MacBook Pro bestaan. Het instapmodel is even duur als de goedkoopste Retina-Pro (1449 euro) en 350 euro duurder dan de goedkoopste 13-inch MacBook Air, maar hij heeft dan ook enkele interessante vernieuwingen, waarover later meer.

In tegenstelling tot de MacBook Air heeft de nieuwe MacBook een scherp Retina-scherm, iets waar veel Air-gebruikers op zaten te wachten, maar dus niet krijgen. Het scherm valt met 12-inch tussen de standaardmaten van 11- en 13-inch die Apple de afgelopen jaren heeft gebruikt. Nieuw is dit formaat voor Apple echter niet: de voorloper van de MacBook Pro, de PowerBook uit 2005, had ook al een 12-inch scherm.

Wat valt verder op het eerste gezicht op? Natuurlijk hoe extreem dun de MacBook is: slechts 1,31cm op het dikste punt (scheelt niet eens zoveel met de Apple Watch van 1,05cm). Hij weegt nog geen kilo en het schermglas loopt door tot de randen.

De nieuwe Apple MacBook: kruising tussen laptop en tablet?

Met de zwarte schermranden en het prijskaartje lijkt de nieuwe MacBook op de MacBook Pro, maar hoe zit het met de spierballen van het apparaat? Daar zijn de meeste testers nog niet meteen van gecharmeerd.

macbook aansluiting

In de nieuwe MacBook zit een Intel Core M-processor, volgens techblog Gizmodo een kruising tussen een processor voor een laptop en voor een tablet. Dat betekent dat de MacBook het minst krachtige model zal zijn in de line-up van Apple. De Intel Core M zorgt er wel voor dat er geen ventilator in de notebook nodig is. Dat maakt ‘m ook wel weer aantrekkelijk: hij maakt minder geluid en is lekker dun en licht.

Futureproof

Oké, de nieuwe MacBook is niet superkrachtig, maar het model toont wel aan dat Apple zich klaarmaakt voor de toekomst. Kijk bijvoorbeeld naar het feit dat de MacBook slechts twee aansluitingen heeft: één aan de rechterzijde voor de koptelefoon en één voor de rest op links. De aansluiting links is de meest interessante, want via die ingang zul je alles moeten doen, van opladen tot je usb-apparaten aansluiten.

één aansluiting to rule them all

Apple maakt hiervoor gebruik van het nieuwe usb-c. Deze aansluiting moet de nieuwe standaard worden voor usb en is dus niet vergelijkbaar met lightning, dat enkel werkt voor Apple-apparaten. Usb-c moet uiteindelijk op veel meer producten te vinden zijn. De enige aansluiting heeft als nadeel dat je een extra ‘usb-c-naar-digitale-av-multipoort-adapter’ nodig hebt, die je bij Apple voor 89 euro kan kopen. Op die adapter heb je vervolgens een hdmi-, een usb- en nog een usb-c aansluiting.

macbook usb

Het goede nieuws is echter dat usb-c niet van Apple zelf is, en dat zulke adapters waarschijnlijk ook door derde partijen voor veel goedkoper gemaakt zullen worden. Dat geldt nu al voor standaard usb-hubs met meerdere aansluitingen.

iOS en Mac komen bijeen

De nieuwe MacBook straalt iets anders uit dan de Air en Pro. Het is duidelijk een notebook van Apple, maar oogt tegelijk als een iOS-device. Zo is hij verkrijgbaar in de kleuren goud, zilver en spacegrijs, die we kennen van de iPhone en iPad. Ook opvallend is dat het oplichtende appeltje is vervangen door een glimmend logo dat eveneens lijkt op dat van iOS-apparaten.

Een MacBook in de kleuren van de iPhone en iPad

Daarnaast heeft de MacBook nog een nieuwe functie op de trackpad. Deze is drukgevoelig, net als het scherm van de Apple Watch. De notebook merkt dus of je hard drukt of licht tikt. Daardoor heb je meer manieren om acties uit te voeren op de MacBook; druk bijvoorbeeld harder om een video sneller af te spelen.

nieuwe macbook

Moet je ‘m al in huis halen?

Om de nieuwe MacBook meteen bij release volgende maand te kopen, is misschien nog niet nodig, omdat je er geen hele zware programma’s op gaat draaien. Apple lijkt met dit model in te zetten op de toekomst. De technologie om hem zo dun te maken zorgt nu voor de hoge prijs, maar over een paar jaar zal die vanzelf zakken. Dan wordt zal Apple er mogelijk voor kiezen om deze MacBook als vervanging voor de MacBook Air in te zetten en met de Air-lijn te stoppen. Met de aankondiging heeft Apple niet iedereen overtuigd om zijn huidige MacBook aan te kant te schuiven, wel heeft het bedrijf een mooi inkijkje geboden in de koers die het uitvaart.

Ga jij de nieuwe Apple MacBook aanschaffen? Laat ons in de comments weten waarom (niet)!

Lees meer over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple MacBook
Apple MacBook

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu