Nieuwe App Store van iOS 11: een eerste indruk van de veranderingen

Rutger Otto
20 juli 2017, 19:15
4 min leestijd
Nieuwe App Store van iOS 11: een eerste indruk van de veranderingen

Eén van de grootste vernieuwingen van iOS 11 is de nieuwe App Store. Wat is er veranderd en wordt de app-winkel er beter van?

Nieuwe App Store

De App Store zal voor veel gebruikers de grootste verandering zijn van iOS 11. De app ziet er niet alleen een stuk frisser uit, maar heeft ook een nieuwe indeling. Daarmee gaat de App Store een stuk meer lijken op Apple Music en komt de focus op redactionele inhoud en dagelijks uitgelichte apps te liggen.

De vernieuwing was nodig, omdat Apples app-winkel grotendeels hetzelfde is gebleven sinds de opening in juli 2008. Na bijna tien jaar is het tijd voor een make-over die het design en de werking van de app naar 2017 tilt. Niet alleen voor gebruikers, maar ook voor ontwikkelaars die hun nieuwe apps na release snel zien verdwijnen in de uitpuilende winkel. Apple zei al vaker daar iets aan te willen doen en mogelijk lukt dat met de nieuwe Store.

nieuwe app store

Games en apps gescheiden

Dat neemt niet weg dat we aanvankelijk een beetje van de nieuwe App Store zijn geschrokken. Met de iOS 11-bèta is het namelijk al mogelijk om de App Store te testen. Hieronder gaan we daarom iets dieper in op de veranderingen die Apple heeft gemaakt.

Om te beginnen heeft de nieuwe winkel een andere indeling. Er is nu een speciale sectie voor games en een afdeling voor overige apps. Voorheen werd dat onderscheid niet gemaakt en dit moet dus zorgen voor meer overzicht voor gebruikers.

nieuwe app store

Meer ruimte voor games

Het geeft ook aan dat Apple games serieuzer gaat nemen. Logisch, want dat is het meest populaire app-genre. De vernieuwing heeft een paar positieve gevolgen voor makers, stellen de Nederlandse game-ontwikkelaars Robin Ras en Adriaan de Jongh in ons interview over het App Store-redesign.

“Voor gamemakers wordt het bijvoorbeeld beter dan ratings niet meer na elke update worden gereset”, zegt De Jong. Robin Ras zegt dat de winkel vooral visueel aantrekkelijker wordt en dat de productpagina’s verbeter worden.

Om een goed beeld van games te krijgen, kunnen mensen bijvoorbeeld trailers op de app-pagina of ‘Let’s Play’-video’s bekijken. Maar doordat het design volledig op de schop gaat (en vooral groter wordt), is het mogelijk toch weer lastiger om op te vallen.

Beetje rommelig

Als gezegd gaat de App Store qua uiterlijk richting Apples muziekdienst Apple Music. Die staat bekend om zijn grote afbeeldingen, veel witruimte en opvallende belettering. Het ziet er volgens velen mooi uit, maar het is lastiger navigeren.

Hetzelfde geldt wel een beetje voor de App Store. Niet alleen zie je minder apps door de grote afbeeldingen en de overbodige witruimte, daarnaast scrol je in de games- en apps-afdelingen niet alleen verticaal, maar ook horizontaal. Er staat dus veel bij elkaar, wat navigeren een beetje in de weg zit en ietwat rommelig oogt door afgesneden plaatjes aan de zijkant van het scherm.

nieuwe app store

Naast de games en apps is er nog een scherm dat helemaal nieuw is: Today. Je zou dit als de magazinefolder voor de App Store kunnen zien. Hier blader je door kaarten heen om de apps en games van de dag te bekijken. Verder staan hier tips om meer uit apps te halen en vind je er lijsten met aangeraden apps uit een bepaalde categorie. We hopen wel dat de informatie, die in de bèta nog Engelstalig is, uiteindelijk gelokaliseerd wordt.

App-pagina’s

Individuele pagina’s van apps zijn eveneens vernieuwd. Die zijn er een stuk fraaier op geworden. Je kunt meteen de recensiescore bekijken, de positie in toplijsten zien en voor welke leeftijd de app bedoeld is. Daarnaast zijn er niet alleen screenshots, maar in sommige gevallen ook filmpjes die een betere indruk geven. Ze spelen automatisch maar wel zonder geluid af.

Het updates-scherm wijst zichzelf en is niet veel veranderd ten opzichte van de App Store in iOS 10. Je kunt nog steeds lezen wat er vernieuwd is in de updates. Wel laat de App Store voortaan de grootte achterwege. Om het formaat van apps te bekijken, zul je voortaan naar de app-pagina moeten gaan.

Voorlopige conclusie

Er komt nogal wat op je af als je de iOS 11-versie van de App Store voor het eerst ziet. Uiteraard is het een kwestie van even wennen, want na een tijdje merk je dat Apple bekende functies zoals toplijsten op een vaste plek heeft gezet. Wel zie je in een oogopslag veel minder dan normaal. Dat is mooier en zorgt voor minder ruis, maar niet direct handiger navigeren. Voor ontwikkelaars wordt het wellicht nog lastiger om zich in de kijker te spelen.

De komende maanden strijkt Apple mogelijk nog een en ander glad. We zouden bijvoorbeeld liever het woord ‘download’ zien dan ‘haal op’ om een app te downloaden. Wat Apple aanpast en hoe het werkt als iOS 11 officieel uit komt, is afwachten. Tegen die tijd komen we er op terug. Voorlopig zien we wel hoe Apple de winkel aantrekkelijk wil maken, maar zijn we nog niet helemaal overtuigd.

Laat ons hieronder in de comments weten wat jij van de nieuwe App Store vindt.

Categorie: Apps
Spotlight: App Store

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's