6 vernieuwingen in de derde iOS 9 bèta
Rutger Otto

De iOS 9 bèta is alweer toe aan zijn derde versie. Er zijn een aantal flinke veranderingen doorgevoerd, wij zetten ze in dit artikel op een rijtje.

Nieuw in iOS 9

iOS 9 bèta 3 is een grote update. Er is onder meer ondersteuning voor Apple Music, de News-app (die nog niet in Nederland beschikbaar is) en een nieuwe manier van twee-staps-verificatie.

1. Apple Music

Nu hebben ook iOS 9 bètatesters toegang tot Apple Music en Beats 1. In iOS 9 krijgen gebruikers meer toegang tot instellingen van de app. In het menu is nu bijvoorbeeld in te stellen dat je ook op de hoogste geluidskwaliteit muziek kunt streamen via je mobiele dataverbinding. Momenteel wordt die kwaliteit automatisch verlaagd om data te besparen.

apple music

2. Tweestapsverificatie

Apple introduceert een nieuwe manier van tweestapsverificatie in iOS 9. De verandering zou echter vooral achter de schermen afspelen, want het nieuwe systeem werkt verder zoals de bestaande tweestapsverificatie. Voor inloggen moet je een apparaat toevoegen waarmee je je Apple ID kunt verifiëren. In het nieuwe systeem ontbreekt wel de herstelcode. Deze wordt ingeschakeld als Apple je Apple ID blokkeert omdat bijvoorbeeld een hacker probeert in te breken. Ben je de herstelcode echter kwijt, ben je alsnog de pineut en kom je je account niet meer in.

3. News

De derde iOS 9 bèta bevat voor het eerst de News-app getoond. Deze was voor het eerst tijdens de WWDC te zien. De app biedt een lijst met mediakanalen (onder meer ESPN, CNN en The New York Times) waarvan je gecureerde artikelen kunt lezen. Ook kun je de RSS feeds van Safari toevoegen.

apple news

4. Zoeken

Ook de zoekfunctie is in de iOS 9 bèta (nog) beter geworden. Als je naar beneden veegt om zoeken te openen, komen er ook suggesties van Siri in beeld.

5. Selfies

Er zijn nieuwe mappen in de Foto’s-app te vinden. Zo worden de foto’s die je met de camera aan de voorkant hebt genomen in de map ‘Selfies’ verzameld en komen ook screenshots (die je maakt door tegelijk de homeknop en de aan/uit-knop in te drukken) in een aparte map.

nieuw in ios 9

6. Ruimte in iPad-mappen

Op de iPad kunnen in iOS 9 meerdere apps in één map-scherm. Waar je voorheen negen apps in een scherm kwijt kon (3 x 3 apps), zijn dat er nu 16 (in 4 x 4 weergave).

iOS 9 komt dit najaar gratis beschikbaar als update voor iOS-gebruikers. Deze maand komt ook een publieke bèta beschikbaar.

Lees meer over iOS 9

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.