Achtergrond: Wat is Apples eerstvolgende nieuwe product?

Lars Paijmans
23 november 2016, 20:36
4 min leestijd
Achtergrond: Wat is Apples eerstvolgende nieuwe product?

Apple maakt sinds kort geen routers en beeldschermen meer, maar wanneer gaat het bedrijf weer iets totaal nieuws maken? De afgelopen maanden hebben we al verschillende aanwijzingen gekregen, die naar drie projecten wijzen. Wat is na de Apple Watch een nieuw Apple product waar we mee aan de slag kunnen?

Lees verder na de advertentie.

Nieuw Apple product: drie mogelijkheden

Als je Apple een beetje volgt, is het niet moeilijk om in te schatten wanneer er nieuwe iPhones en iPads op de markt verschijnen. Bij Macs wordt het al wat lastiger, maar wat natuurlijk echt interessant is, zijn de volledig nieuwe producten die Apple in het geheim ontwikkelt. Naast smartwatches, laptops, tablets en smartphones worden er namelijk veel meer producten bedacht en ontworpen.

Dit zie je alleen al als je naar alle patenten kijkt die Apple continu indient. Soms lijkt het wel alsof het bedrijf alles wat los en vast zit wil registreren, tot aan de plantenpotten in de Apple Store toe (echt waar). Uit deze registraties bij het patentbureau en verschillende geruchten krijg je een aardig beeld van waar Apple mee bezig is. Door deze geruchten te bekijken komen we uit bij drie mogelijke nieuwe Apple producten:

Apple gezondheidsgadget

1. Een volwaardige Apple gezondheidsgadget

Apple is sinds de komst van de Apple Watch meer met gezondheid bezig dan ooit. Ondanks de stappenteller en ingebouwde hartslagmeter gaat de smartwatch echter niet ver genoeg. De strenge keuring van de gezondheidssector staat Apple namelijk in de weg om deze geavanceerde gezondheidsfuncties aan Watch toe te voegen. Hoewel Apple in een speciaal gezondheidslab nieuwe medische gadgets uitprobeert, sluit dit niet aan bij het tempo waarop Apple nieuwe producten uitbrengt.

Daarom zou een volledig nieuwe gezondheidsgadget geen gek idee zijn, omdat deze zich minder aan het release-schema van Apple hoeft te houden. Een dergelijke gadget kan bijvoorbeeld een elektrocardiogram worden gemaakt, wat waardevolle informatie oplevert over de hartslag, het ritme en de bloedsuikerspiegel. Door deze aan de iOS Gezondheid-app te koppelen, hebben patiënten altijd een uitgebreid medisch dossier op zak. Dit product zou in 2017 al het levenslicht kunnen zien.

Lees ook: ‘Apple wil medische diagnoses verbeteren met jouw gezondheidsdata’

apple auto

2. Een software-systeem voor in de auto

Een volledige auto van Apple gaat er waarschijnlijk niet meer komen, maar dat betekent niet dat alle autoliefhebbers elders hoeven te kijken. Apple zou namelijk het autoproject hebben teruggeschaald en een nieuwe focus hebben gegeven. Een voertuig op vier wielen met een Apple-logo erop wordt het dus niet, maar waarschijnlijk wel een software-systeem dat in de auto verwerkt is.

Deze zou in een klein kantoor in Canada worden ontwikkeld, en moet een besturingssysteem worden dat door bestaande merken aan auto’s wordt toegevoegd. Dit systeem zou onder meer augmented reality gebruiken om in realtime verkeers- en routeinformatie te tonen. Apple zou dit team een deadline gegeven hebben voor eind 2017. Dan wordt er een knoop doorgehakt en besloten of het autoproject wordt doorontwikkeld tot een product dat op de markt komt, of dat Apples auto-ambities blijven steken bij CarPlay.

augmented reality maps

3. Augmented reality

Tim Cook kan als geen ander geheim houden waar Apple aan werkt, wat het extra opvallend maakt hoe vaak hij het de afgelopen maanden over augmented reality heeft gehad. In meerdere interviews bejubelt Cook de mogelijkheden en kracht van AR, wat volgens hem een betere en commerciëlere toekomst heeft dan virtual reality. Combineer dit met de meerdere AR-gerelateerde patenten en bedrijven die Apple over heeft genomen, en we weten zeker dat Apple in ieder geval de mogelijkheden van augmented reality onderzoek.

Welke invulling dit krijgt is natuurlijk de volgende vraag. Benut Apple AR om voor het auto-softwaresysteem dat we hierboven bespreken, of krijgt de camera-app van een toekomstige iPhone AR-achtige mogelijkheden? Een andere mogelijkheid is natuurlijk dat Apple aan een gloednieuw product werkt, waarin AR bijvoorbeeld wordt gebruikt om een routebeschrijving in Apple Maps op de grond uit te tekenen.

Wanneer kunnen we deze producten verwachten?

De grote vraag is niet alleen welke van deze drie projecten daadwerkelijk in een Apple Store belanden, maar ook hoe lang we hier nog op moeten wachten. Apple zou al jaren bezig zijn met alle drie de producten die we in dit artikel bespreken, wat goed kan betekenen dat we nog minstens een jaar moeten wachten tot we hier een officiële onthulling van krijgen. Tot die tijd zijn we aangewezen op patenten, geruchten, gelekte informatie en de mysterieuze uitspraken van Tim Cook. Hoewel 2016 niet het spannendste jaar was voor Apple, gebeurt er achter de schermen in ieder geval genoeg om hier de komende tijd verandering in te gaan brengen.

Lees het laatste nieuws over Apple

Categorieën: Achtergrond, Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen