Opvallende bug: specifieke netwerknaam sloopt wifi op je iPhone

Bram Lettenmeijer
20 juni 2021, 10:31
1 min leestijd
Opvallende bug: specifieke netwerknaam sloopt wifi op je iPhone

Een beveiligingsonderzoeker ontdekte onlangs dat een zorgvuldig ontworpen netwerknaam een ​​probleem veroorzaakt in de wifi-instellingen van iOS. De optie om verbinding te maken met wifi wordt dan volledig uitgeschakeld.

Lees verder na de advertentie.

Nieuwe bug schakelt wifi op je iPhone volledig uit

Een wifi-router met een specifieke naam kan de wifi-functionaliteit van je iPhone volledig ruïneren. Dat laat beveiligingsonderzoeker Carl Schou op Twitter zien. De gevaarlijke naam in kwestie is “%p%s%s%s%s%n”. Zodra je een iPhone of iPad verbindt met een router die zo heet, verdwijnt alle wifi-functionaliteit.

Ook systeemnetwerkfuncties zoals AirDrop worden uitgeschakeld. Het probleem blijft bestaan ​​nadat het apparaat opnieuw is opgestart. Gelukkig los je het op door alle netwerkinstellingen resetten op je iPhone. Daarmee vergeet je iPhone alle wifi-wachtwoorden die je ooit hebt ingesteld. Erg irritant, maar wel een oplossing.

Waarom je voorlopig even goed moet oppassen

Gelukkig hebben maar weinig wifi-netwerken de specifieke naam. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat je slachtoffer wordt van deze bug. Van soortgelijke fouten uit het verleden hebben we echter geleerd dat er altijd grappenmakers zijn die voldoening halen uit het slopen van andermans iPhone.

De naam van een router kan gemakkelijk worden aangepast. Mocht je in de komende dagen een netwerk met de naam “%p%s%s%s%s%n” tegenkomen, maak dan geen verbinding. De kans is groot dat Apple de bug in de komende weken oplost via een software-update.

Wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste Apple-nieuws? Dat kan via de website, onze gratis iPhoned-app of door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Meer Apple-nieuws:

Via: 9To5Mac
Bron: Carl Schou
Categorieën: iOS, Opmerkelijk

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen