Netflix hield deze week een Hack Day waarbij ontwikkelaars nieuwe ideeën bedachten voor de dienst. Wij hebben er ook nog wel een paar.
Lees verder na de advertentie.
Netflix verbeteringen
Netflix is één van de grootste video-on-demand diensten ter wereld. Ook in Nederland is Netflix enorm populair, mede dankzij de exclusieve series die de dienst biedt. En toch kunnen er wel een aantal zaken worden verbeterd, vinden wij. Hieronder vind je een lijstje.

Wat je hieronder in elk geval niet zult lezen is ‘een beter aanbod’. Daar kan Netflix op dit moment gewoon niets aan veranderen, omdat het bedrijf is gebonden aan afspraken met tv-netwerken en filmstudio’s die niet in elk land dezelfde licenties hebben. Daarom is het aanbod in Nederland bijvoorbeeld minder uitgebreid dan in de VS. Daarbij: kijk vooral eens naar wat Netflix wél heeft in plaats van niet. Er is genoeg moois te vinden.
Hoewel we zeker te spreken zijn over Netflix als dienst, zijn er altijd verbeteringen mogelijk. We hebben een aantal ideeën verzameld.
1. Hoofdpagina personaliseren
De hoofdpagina van Netflix is één van de grootste mysteries van de app. Hier vind je opgeslagen titels in ‘Mijn lijst’, maar ook rijen met andere films en series. Welke rijen dat zijn, verschilt echter constant. De ene keer staan er titels met recent toegevoegde films en series, de andere keer is de rij in geen velden of wegen te bekennen.
Het zou behoorlijk handig zijn als er enige consistentie in zat of dat je zelf kunt kiezen welke rijen er in beeld staan. Dat heeft iemand bij Netflix overigens ook bedacht tijdens Hack Day, hieronder zie je hoe het zou kunnen werken.
2. Wat is nieuw, wat gaat weg?
Netflix draait helemaal om aanraders en tips op basis van wat je hebt gekeken en beoordeeld, maar de interface is voor velen gewoonweg rommelig. Omdat het aanbod steeds verandert, is het lastig overzicht bewaren. Netflix zou er goed aan doen om duidelijker te maken welke films en series gloednieuw zijn. Er zijn al workarounds, bijvoorbeeld met een Netflix-bot voor Telegram die berichten stuurt wanneer er iets nieuws op staat.
Maar er gaat ook regelmatig content van Netflix af. Als je een film of serie toch niet wil missen, moet je erg goed opletten. In de beschrijving staat vaak aangegeven als een film of serie binnenkort van de dienst wordt gehaald, maar als je door het aanbod bladert, mis je dat enorm snel. Het zou al een goed begin zijn als Netflix je op de hoogte houdt van titels die je aan ‘Mijn lijst’ hebt toegevoegd. Zo komen kijkers niet voor verrassingen te staan.

3. Uitgebreide zoekfunctie
Je ploft ’s avonds op de bank, je wil het niet te laat maken, maar hebt nog wel zin in een filmpje. Dan mis je ineens een functie op Netflix waarmee je op speelduur kunt selecteren. Aan een poster op de hoofdpagina zie je namelijk niet of een film anderhalf of 2,5 uur duurt. Op speelduur zoeken zou een welkome toevoeging zijn.
Maar je kunt het nog specifieker bedenken. Bijvoorbeeld door films die je al hebt gezien niet meer te laten tonen. Of combinaties te maken van categorieën (ik wil een film zien met thriller- en scifi-elementen). Nu zijn het twee verschillende categorieën met flinke overlap. Door specifieker te zoeken, kom je minder vaak dezelfde films tegen als je naar een geschikte video zoekt.
4. Doe een gok
Eén van de lastigste dingen aan Netflix is de keuzestress. Wat moet je vandaag gaan kijken? Als je niet specifiek naar iets op zoek bent, kun je gemakkelijk een halfuur zoeken om vervolgens toch maar te gaan zappen op tv.
Handig is om op Netflix ‘Mijn lijst’ bij te houden. Daarin zet je dan series en films die je nog wil kijken. Dat scheelt zoeken op Netflix, maar wat als er tientallen films in je lijst staan en je weet het nog niet? Netflix zou een functie moeten inbouwen waarbij de dienst zelf één van de video’s uit je lijst kiest. Dat scheelt de drempel van het zoeken, je hoeft alleen nog maar toe te geven aan de keuze en daadwerkelijk te kijken.

5. Offline kijken
Databundels worden almaar groter, maar het zou nog handiger zijn als je video’s offline kon bekijken. Videodienst Mubi biedt die mogelijkheid bijvoorbeeld. Je kunt dan video’s downloaden, die binnen een aantal dagen automatisch weer verwijderd worden. Zo kun je ook tijdens een lange treinrit, in de tuin of in het vliegtuig van films en series genieten.
6. Beeld op tv, geluid op je oren
Tijdens Hack Day van Netflix maakten een aantal ontwikkelaars de functie ‘QuietCast’. Hiermee stuur je via Chromecast de beelden van Netflix naar je televisie, maar komt het geluid uit je iPhone. Door een koptelefoon aan te sluiten, kun je dan luisteren wat er op tv gebeurt, zonder er anderen in huis mee te storen. Handig als er ‘s avonds bijvoorbeeld een kind in de ruimte ernaast ligt te slapen. Hieronder zie je een demonstratie.
7. Scores vergelijken
Op Netflix staan wel sterren bij de titels, maar die zijn gebaseerd op jouw kijkgedrag. Een film met vijf sterren zal jij waarschijnlijk wel kunnen waarderen, een film met één ster kun je misschien beter links laten liggen. Maar Netflix biedt geen andere scores, dus voordat je begint met kijken. Misschien is het een goed idee om ook IMDb- of Rotten Tomatoes-bedoordelingen te tonen, om een globaal beeld van de video te krijgen. Hier zijn echter wel extensies voor in Google Chrome.
8. Maak het socialer
Netflix heeft wel de optie dat je vrienden kunt toevoegen, maar laat op dat gebied nog flink wat kansen liggen. Zo zie je geen scores van vrienden bij films, maar kun je ook geen reviews plaatsen of lezen van anderen. Een integratie met bijvoorbeeld het platform Letterboxd zou daarvoor geweldig zijn.
Wat zou jij nog graag zien op Netflix? Laat het hieronder weten.
Lees meer over Netflix
- Nieuw op Netflix en Apple TV Plus: bekijk onze tips voor maart 2023 (1-3)
- Kun je straks nog een Netflix-account delen? (iPhone-nieuws 6) (11-2)
- Netflix gaat account delen toch niet verbieden – dit moet je weten (6-2)
- Netflix onthult: zo controleert het bedrijf het delen van je account (1-2)
- Netflix offline kijken (zo kun je films en series downloaden) (31-1)