‘Zo herkent en blokkeert je iPhone in de toekomst neptelefoontjes’

Florence Peeters
12 oktober 2018, 11:06
2 min leestijd
‘Zo herkent en blokkeert je iPhone in de toekomst neptelefoontjes’

Van irritante neptelefoontjes hebben iPhone-gebruikers in de toekomst geen last meer, als het aan Apple ligt. Het bedrijf uit Cupertino werkt aan een manier om neptelefoontjes te herkennen en mensen te waarschuwen voordat ze opnemen.

Lees verder na de advertentie.

Hoe je iPhone neptelefoontjes straks herkent

Een zogenaamde medewerker van Apple die je waarschuwt voor een (nep)virus, een vaag telemarketingsbedrijf of andere kwaadwillenden: neptelefoontjes zijn altijd vervelend. Veel van zulke telefoonnummers staan op een zwarte lijst en worden standaard geblokkeerd. Maar soms lukt het via een vervalst telefoonnummer alsnog om iemand te bereiken.

Het telefoonnummer van de nepbeller wordt dan verhuld achter een nummer dat wel herkenbaar oogt. Denk aan nummer met dezelfde regiocode, een onschuldig 06-nummer of een bedrijf waar je bekend mee bent.

iPhone XS review

Door het daadwerkelijke telefoonnummer te verbergen, blijven de nepbellers anoniem en zijn ze moeilijk te traceren. Om deze praktijken tegen te gaan, heeft Apple een patent voor ‘opsporing van vervalste belinformatie’ ingediend bij de U.S. Patent and Trademark Office. Dat ontdekte Apple Insider.

Dit patent beschrijft hoe je iPhone checkt of een inkomende oproep echt of nep is. Is dat laatste het geval, dan wordt de gebruiker gewaarschuwd dat het een neptelefoontje is of blokkeert de iPhone automatisch de oproep.

Lees ook: In 4 stappen een telefoonnummer blokkeren op de iPhone

Lastig om patent werkelijkheid te maken

Om een neptelefoontje te plegen met een vervalst nummer, kan de beller verschillende datavelden en netwerken die de oproep mogelijk maken aanpassen. De nieuwe ‘belbeveiliging’ van Apple controleert of de oproep bijvoorbeeld via een ander netwerk dan gebruikelijk wordt gestuurd, of andere opvallende verschillen met normale telefoontjes vertoont.

Daarnaast checkt je iPhone of het nummer in je contactenlijst of belgeschiedenis staat, wanneer een opgeslagen nummer als rookgordijn wordt gebruikt. Of de belbeveiliging tegen neptelefoontjes er ook daadwerkelijk komt, is nog maar de vraag.

Apple legt aan de lopende band patenten vast, en slechts een klein deel daarvan wordt werkelijkheid. Daarnaast moeten telecombedrijven wel meewerken, om Apple de bellers te laten checken. Tot die tijd is het handig om zo snel mogelijk op te hangen wanneer je een vervalste beller aan de telefoon hebt.

Lees het laatste nieuws over Apple

Categorie: Apple
Thema: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen